t Ouwe gezegde ‘allêên ’n piepend wiel kriegt smeersel’ is d’r blijkbaar nie bij die verantwoordelijke lui van de nachtvluchten van Schiphol ingegaan.

’t Is in m’n ogen niet zo’n kunst om wat te doen tegen die vliegtuigen die zoveel herrie schoppen. Gewoon ’s nachts niet meer vliegen, of zorgen dat de grootste herriemakers ’s nachts nier meer welkom zijn in de lucht.

Wat ik hoor van m’n maatjes in ’t reiswereldje? Luchtvaartmaatschappijen met die ouwe bakken, laat ze maar extra betalen om op Schiphol te landen. Een soort lawaaibelasting. Ik snap wel dat de baas van Transavia nijdig is. Ze steken geld in nieuwe stille vliegtuigen en dan mogen ze minder vliegen. En waarom mag Transavia niet ’s nachts vliegen en die ouwe kisten wel? Als je investeert in stil spul, wil je d’r ook wat voor terugzien.

En wat wil ons volkje? M’n klanten geven d’r niet veel om. Of ’t nou ’t krieken van de dag is of hartstikke laat, maakt hun niks uit. Dat hoor ik ook van andere reisboeren. Ik vraag me af of er klanten zijn die zeggen: “Ik wil niet midden in de nacht vliegen, da’s sneu voor de mensen die daar wakker van liggen.”

Ik hoorde laatst iemand zeggen: “Verplaats je eens in die mensen die wakker worden van die vliegtuigen.” Kunnen wij reisknapen daar wat mee? We moeten ook informeren over groen doen. Moeten we dan ook nog over die herrie beginnen? Toen ik begon over dat die lui zelf kozen om bij Schiphol te wonen, zeiden ze dat ik niet moest wijzen, maar zelf moest kijken wat te doen.

In de krant voor de wakkere lui (die wel goed slapen?) las ik dat die Steven van der Heijden van Corendon ’t wel prima zou vinden als ’t wat rustiger werd in de nacht. Hij zegt: “We bestaan als airline eigenlijk pas sinds 2011. Toen was het aantal nachtslots al bevroren. We konden maar heel geleidelijk een positie opbouwen, waardoor we een enorm nadeel hebben vergeleken met Transavia en ook TUI.”

Over dat ‘nachtgedoe’ van Schiphol… Kom je daar ’s nachts aan, is ’t maar een schrale bedoening met de trein. Was de overheid daar niet mee bezig? Of maken die treinen ook teveel kabaal ’s nachts?

Natuurlijk hebben veel mensen last van ’t lawaai, Schiphol ligt midden in ’t drukste stuk van ons land. En in de regio dan? “’t Is stil hier aan de overkant” zingen Suzan, Freek en Snelle en dat willen ze aan de overkant (waar je raam ’s nachts gewoon nog open kan blijven staan) ook zo houden.

‘Allêên ’n piepend wiel kriegt smeersel’. Na ’t nieuws over de herriekisten zal het oud-Hollandse gezegde misschien wel landen? Als ’t geluid echt irriteert, dan komt men in actie. Maar eerst de grootste herriemakers aanpakken. Onze eigen ‘Hollandse’ vliegboeren horen d’r volgens mij niet bij. ’t Zal nog wel lang blijven rommelen en piepen met die nachtvluchten.

Ik moet opstappen. Mensen helpen die effe weg willen.

Een Hollandse reisboer(in)