“We zien dat nog teveel mensen té gemakkelijk het vliegtuig pakken. Daarom: Blijf in Nederland tot en met maart. Ga niet op reis én boek geen reizen”, dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd tijdens de persconferentie vanavond. Verder wordt vanuit de overheid het advies gegeven: blijf in Nederland t/m 31 maart. Eerst was dat nog 15 maart.

De reisbranche baalt al langere tijd van het advies vanuit de politiek ‘en boek ook geen reizen’. Rutte liet vanavond over reizen weten: “Reis alleen wanneer het voor werk is met een zeer groot economisch belang of vanwege ernstige familieomstandigheden. Elke buitenlandse reis is een risico voor uzelf en daarmee iedereen in uw omgeving.” Rutte begon zijn opmerking over reizen met de woorden ‘Een kleiner, maar niet onbelangrijk onderwerp, is het buitenlandse reisadvies…’

Tijdens de persconferentie werd officieel medegedeeld dat de lockdown wordt verlengd tot 9 februari. Voor de reissector duurt die lockdown minstens een maand langer, want de overheid adviseert om tot half maart geen reizen te boeken.