CoronavirusNieuws

Rutte wilde volledig vliegverbod: “Nu op vakantie ontzettend asociaal”

Deel dit artikel

Minister-president Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie laten weten dat hij “dolgraag een volledig vliegverbod wil” en dat daar ook over gesproken is, maar dat het er door de vergaande consequenties niet van komt. Dat liet hij weten op de vraag waarom het bij een reisadvies blijft en geen vliegverbod.

“Als het aan mij ligt, komt er nú een vliegverbod, maar dat heeft vergaande gevolgen. Vliegen is ook nodig om goederen te transporteren, soms in combinatie. Je hebt het ook nodig, omdat mensen te maken hebben met soms zéér ernstige privé situaties waardoor ze ook willen kunnen reizen.”

Verder liet Rutte aan de aanwezige journalisten weten dat hij nog één ding hierover wilde zeggen, namelijk: “Iedereen die nu denkt, met de situatie waar we in zitten, dat zij het kunnen maken om op vakantie te gaan, of dadelijk in februari denken om lekker een weekje te gaan skiën, dan ben je ontzettend asociaal bezig. Zeker als je weet dat er los van het bestaande virus ook nog de extra dreiging van de Britse variant is. Dat is ook iets waarvan ik verwacht dat we elkaar erop aanspreken. Alleen een vliegverbod heeft vergaande consequenties die je moet doordenken. Dat hebben we ook gedaan en wij menen dat met deze maatregel, dat we daar een verstandige stap in zetten.

Frank Oostdam (directeur ANVR) laat weten: “Even voor het goede begrip: die mensen (die op vakantie gaan, red.), zitten er niet via reisorganisaties. Die voeren namelijk geen reizen uit naar oranje gebieden! Al bijna 46 weken niet in deze coronacrisis!”

Lees ook – Rutte: “Nog teveel mensen die te gemakkelijk het vliegtuig pakken.”

“We hebben de verplichting om een negatieve PCR-test te laten zien bij binnenkomst van Nederland om ook de Britse variant zoveel mogelijk buiten te houden. Vervolgen hebben we, voordat de quarantaine wordt opgeheven, vijf dagen na aankomst een test. Dat is dus een dubbel slot dat we op de deur hebben gezet. We weten dat een kwart bij een positieve testuitslag gewoon naar de supermarkt gaat. We werken aan een bestuursrechtelijk quarantaineplicht”, aldus minister Hugo de Jonge.


Deel dit artikel

9 Reacties

 1. Philip
  14 januari 2021 at 15:20

  Als je, je aan de regels houdt, kun je gewoon op vakantie gaan. Je wordt dan niet besmet. Geldt voor elk land.

 2. JB
  14 januari 2021 at 07:41

  Ik hoop dat Willem Alexander ook geïnformeerd is dat vliegen asociaal wordt genoemd door Rutte

 3. Mieke
  13 januari 2021 at 16:49

  Laten we vooral niet vergeten dat de reiswereld niet degene is die hier aangesproken wordt, maar degenen die zonder goede reden op reis gaan. Hoe vervelend de consequenties voor onze branche ook zijn, en daar weet ik alles van, ik zit zelf al sinds eind juni thuis 🙁 Het is goed dat ze restricties opleggen en barrières inbouwen, ook al houd je daar niet alles mee tegen. Uiteindelijk zijn we er allemaal bij gebaat dat dit zo snel mogelijk onder controle is, en ongebreideld reizen gaat daar helaas niet aan bijdragen. Hoe verdrietig ook voor onze mooie branche…
  Ik wens iedereen veel sterkte, hou vol!!!

 4. Lucian
  13 januari 2021 at 15:09

  Weet je wat dat is hun mogen en hoeven geen test af gegeven daar kijk Rutte niet misschien komt hij wel met die ziekte binnen maar dat gaan wij niet weren word in doofpot gezet

 5. Daan
  13 januari 2021 at 14:30

  Ik zit 8000 km verderop.
  Sorry Rutte

 6. Mart
  13 januari 2021 at 01:17

  Staatssecretaris Knops zat 2 dagen geleden op Aruba met een flut-reden.
  Dat vindt Rutte A-SOciaal!

 7. Jeroen Steijn
  12 januari 2021 at 21:42

  Waar komt dit stuk over de tweede test vandaan ?

  “We hebben de verplichting om een negatieve PCR-test te laten zien bij binnenkomst van Nederland om ook de Britse variant zoveel mogelijk buiten te houden. Vervolgen hebben we, voordat de quarantaine wordt opgeheven, vijf dagen na aankomst een test. Dat is dus een dubbel slot dat we op de deur hebben gezet.

  • 13 januari 2021 at 10:03

   Hoi Jeroen,

   Hier zegt hij dat (vanaf 49.22): https://www.youtube.com/watch?v=HJyszQXZIqA

   Groetjes

   • Herman van Katwijk
    13 januari 2021 at 19:37

    Niet alleen op Aruba hoor. Lekker eiland hoppen want alleen ” hetvolk” is asociaal. Politici en het koninklijk huis maken alleen hoogstnoodzakelijke en urgente reizen!

Vorige bericht

Rutte: "Nog teveel mensen die te gemakkelijk het vliegtuig pakken"

Volgende bericht

Klap in het gezicht voor reissector

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.