Minister-president Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie laten weten dat hij “dolgraag een volledig vliegverbod wil” en dat daar ook over gesproken is, maar dat het er door de vergaande consequenties niet van komt. Dat liet hij weten op de vraag waarom het bij een reisadvies blijft en geen vliegverbod.

“Als het aan mij ligt, komt er nú een vliegverbod, maar dat heeft vergaande gevolgen. Vliegen is ook nodig om goederen te transporteren, soms in combinatie. Je hebt het ook nodig, omdat mensen te maken hebben met soms zéér ernstige privé situaties waardoor ze ook willen kunnen reizen.”

Verder liet Rutte aan de aanwezige journalisten weten dat hij nog één ding hierover wilde zeggen, namelijk: “Iedereen die nu denkt, met de situatie waar we in zitten, dat zij het kunnen maken om op vakantie te gaan, of dadelijk in februari denken om lekker een weekje te gaan skiën, dan ben je ontzettend asociaal bezig. Zeker als je weet dat er los van het bestaande virus ook nog de extra dreiging van de Britse variant is. Dat is ook iets waarvan ik verwacht dat we elkaar erop aanspreken. Alleen een vliegverbod heeft vergaande consequenties die je moet doordenken. Dat hebben we ook gedaan en wij menen dat met deze maatregel, dat we daar een verstandige stap in zetten.

Frank Oostdam (directeur ANVR) laat weten: “Even voor het goede begrip: die mensen (die op vakantie gaan, red.), zitten er niet via reisorganisaties. Die voeren namelijk geen reizen uit naar oranje gebieden! Al bijna 46 weken niet in deze coronacrisis!”

Lees ook – Rutte: “Nog teveel mensen die te gemakkelijk het vliegtuig pakken.”

“We hebben de verplichting om een negatieve PCR-test te laten zien bij binnenkomst van Nederland om ook de Britse variant zoveel mogelijk buiten te houden. Vervolgen hebben we, voordat de quarantaine wordt opgeheven, vijf dagen na aankomst een test. Dat is dus een dubbel slot dat we op de deur hebben gezet. We weten dat een kwart bij een positieve testuitslag gewoon naar de supermarkt gaat. We werken aan een bestuursrechtelijk quarantaineplicht”, aldus minister Hugo de Jonge.