Thomas Cook is Tunesische hotels € 60 miljoen euro verschuldigd voor verblijven in juli en augustus. Dat heeft Rene Trabelsi (Minister van Toerisme in Tunesië) laten weten. Er zouden zich zo’n 4.500 Britse Thomas Cook-klanten nog in het land bevinden.

Het toerisme is een essentiële sector voor de economie van het land. De minister liet eveneens aan diverse media weten dat de overheid had gerekend op nog eens 50.000 klanten van Thomas Cook dit jaar.

“Ik zal dinsdag een vergadering hebben met de Britse ambassade in Tunesië en de hoteleigenaren om te zien hoe de schuld kan worden afgelost”, aldus Trabelsi.

Sommige Britse toeristen zeiden dat een hotel in Tunesië hen op zaterdagavond kortstondig heeft tegengehouden om te eisen dat zij de rekeningen die Thomas Cook voor hun verblijf verschuldigd was, zouden betalen. De Tunesische regering zei dat het een misverstand was.

Lees ook: Klanten Thomas Cook worden geweigerd bij hotels.

Grote Europese touroperators keerden pas vorig jaar terug naar Tunesië nadat militanten 39 toeristen, voornamelijk Britten, hadden gedood bij een aanval op een strand in Sousse en 21 mensen in het Bardo National Museum in de hoofdstad Tunis.

Lees ook: Thomas Cook Nederland maakt comeback in Tunesië.

Het toerisme is goed voor ongeveer 8% van de economie van Tunesië en biedt werk aan 400.000 mensen. Verwacht werd dat het land tegen eind 2019 een recordaantal van negen miljoen toeristen zou ontvangen, nadat het zich had hersteld van de gevolgen van de aanslagen van 2015.