Het dodental door de tropische Cycloon Idai in het zuidoosten van Afrika is flink gestegen. In Zimbabwe is het aantal gestegen naar 65, in Malawi zou er sprake zijn van bijna 60 doden en in Mozambique zou er sprake zijn van 66 doden. In Malawi zouden door het noodweer in de afgelopen tijd zo’n 80.000 mensen op de vlucht geslagen.

Overigens is het nog totaal onduidelijk hoeveel mensen er in totaal zijn getroffen. In het Zimbabwaanse district Chimanimani East werd bijvoorbeeld een heel dorp werd weggevaagd. Er wordt voor meer overledenen gevreesd. Met name voor het Zimbabwaanse gebied waar de Rusitu en Nyahode Rivers elkaar ontmoeten zijn een kamp en verschillende overheidsgebouwen weggevaagd en er is nog geen teken van leven gekomen van de mensen die daar aanwezig waren op het moment van de storm.

Cycloon Idai veroorzaakte een spoor van verwoesting en trof miljoenen mensen in de regio grenzend aan Mozambique. Het leger in Zimbabwe biedt hulp middels reddingshelikopters. Over land is het gebied moeilijk begaanbaar door beschadigde wegen en bruggen. De Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa zou zijn officiële reis naar de Verenigde Arabische Emiraten hebben afgebroken vanwege de ramp.

In de dagen voordat de orkaan met 200 kilometer per uur aan land kwam, kregen diverse landen in de regio te maken met zware overstromingen die ontstonden doordat het water niet weg kon zakken in de grond die nog keihard was door de droogte van de afgelopen tijd. In Mozambique is de schade vooral groot in en rond de havenstad Beira, een stad van een half miljoen inwoners. Idai is is de zwaarste cycloon die de regio in meer dan tien jaar heeft getroffen.

Weeronline meldt dat de restanten van cycloon Idai nog de hele week boven Mozambique en het oosten van Zimbabwe blijven hangen. Dat betekent dat in deze gebieden, die nu al zwaar getroffen zijn, extreem veel regen valt. Tot en met vrijdag lopen de neerslagsommen in de centrale delen van Mozambique op naar ruim 500 mm, lokaal valt in de bergen nog meer. In Beira valt tot en met volgende week zaterdag ruim 300 mm. Dat is exclusief de regen die al gevallen is. De meeste regen valt dit weekend en in de eerste helft van de week. In de tweede helft van de week nemen de onweersbuien af.

Normaal valt in Beira in de hele maand maart 274 mm. Ter vergelijking, in Nederland valt in een heel jaar ongeveer 850 mm. De wind speelt inmiddels al geen rol meer; de storm is gaan liggen en het zijn nu juist de vele zware onweersbuien die bij de ex-cycloon horen die voor problemen (gaan) zorgen. Door de overvloedige regenval is namelijk grote kans op overstromingen en modderstromen. Zeker bergachtige gebieden zijn gevoelig voor water dat in hoog tempo van de berghellingen afstroomt en vanalles met zich meesleurt.

https://twitter.com/ShugaKaneShi/status/1106541817837817856