Arjen LutgendorffBlogsNieuws

#*KTtoeristen€&#

Deel dit artikel

Ze gaan een Airbnb-wijk maken van de Haarlemmerbuurt. Hartje Amsterdam, geweldig idee! Tijd voor reisbedrijven om contact te leggen met vastgoed investeringsmaatschappijen. En die Amsterdammers maar klagen dat de identiteit van hun stad verdwijnt. Dit kan je toch verwachten als je in een wereldstad gaat wonen? Of had je soms gedacht dat het voor een investeringsmaatschappij interessant was een Airbnb-wijk in Lutjebroek te realiseren?

Dat grote touroperators als TUI, Sundio, Corendon en Thomas Cook nog geen wijk in een leuke wereldstad hebben opgekocht! Hoewel een hotel bouwen in een gehucht met achttien inwoners natuurlijk voor heel wat minder rompslomp zorgt. Zien jullie het ook al voor je? Een TUI-wijk in Willemstad, een Corendon-wijk in Istanbul, een Sunweb-wijk in Ibiza-stad, een VakantieXperts-wijk in Albufeira, een TravelXL-wijk in Kaapstad, een Thomas Cook-wijk in Barcelona en een Sunair-wijk in Rome. Leuk hoor, exclusieve contracten met hotels. Maar hoe relaxt is het om een hele wijk te hebben op een populaire bestemming?! Genoeg wijken die een goede pimpbeurt kunnen gebruiken volgens mij. En alles onder het mom van werkgelegenheid, alles volgens de regeltjes en als reisbedrijf kan je er lekker aan verdienen.

Terug naar de Haarlemmerbuurt die iedereen wel kent. Centraal Station uitlopen, rechtsaf en je bent er. Het is de wijk die achteruit holt door illegale hotels, waar straatdealers terrein winnen,  waar de politie in 2015 108 misdrijven op elke 1000 inwoners telde (in Nederland waren er gemiddeld 48 misdrijven op elke 1000 inwoners) en waar de kaasverkoper een figuurlijk lintje verdiende door zijn winkel niet te verkopen aan grote toeristische bedrijven. Je betaalt je er scheel aan parkeerkosten, maar de Haarlemmerstraat is dé winkelstraat van Nederland. De toeristen zijn er niet weg te slaan.

Aan de andere kant ergeren de buurtbewoners zich dood aan diezelfde (budget)toeristen. Dat schuiven ze al jaren niet onder stoelen of banken, maar er lijkt niet veel te veranderen. Inmiddels staat de toekomst van de wijk op het spel nu vastgoed investeringsmaatschappij Open Huis er woningen wil opkopen om deze te verhuren aan toeristen via Airbnb en aan expats. Via een flyer die werd verspreid in de buurt, waar haast geen woonruimte te krijgen is onder de € 300.000, moedigde het bedrijf huiseigenaren aan tot verkoop. ‘De Haarlemmerbuurt wordt de eerste Airbnb-wijk ter wereld’, staat er op de flyer te lezen.

‘Wij kopen, renoveren en verhuren: op naar de eerste Airbnb wijk van de wereld!’, zo schrijft het bedrijf op haar website die er op moment van schrijven offline is. “Wil jij de hoofdprijs voor jouw woning? Is jouw huis € 280.000 waard? Wij betalen € 350.000!” Ik denk dat een wijk vol huizen die dynamisch worden verhuurd de toekomst is,” zegt de man die achter Open Huis zit in Het Parool. Hij ontkent tot op heden dat het om een grap of pr-stunt gaat. “Toerisme is goed voor de stad. Het levert Amsterdam veel op en dat vastgoedmaatschappijen huizen opkopen gebeurt al veel langer.” Airbnb wordt gehaat, maar ook omarmt door bestemmingen en luchtvaartmaatschappijen. Benieuwd hoeveel markt ze nog afsnoepen van traditionele partijen.

No place like home, zo denken heel veel mensen. Toch veranderen wereldwijd (ei)landen en wijken in een soort toeristencentra. Soms via ‘nieuwkomers’ als Airbnb, soms door traditionele partijen. Naar veel bestemmingen gaan toeristen allang niet meer om het authentieke ervan te zien. Het lijstje met bestemmingen die ‘vroeger’ bijzonder waren en inmiddels bestaan uit rijen hotels is te lang. Als het maar goedkoop is en de zon schijnt. Maar als bestuurder van een stad of regio moet het toch knagen wanneer de inwoners zich niet meer thuis voelen?! Op hoeveel bestemmingen worden we straks door locals aangestaard die denken, zoals veel Amsterdammers nu denken en schrijven op social media: #*KTtoeristen€&#.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl


Deel dit artikel
Vorige bericht

TUI fly beste op het gebied van punctualiteit

Volgende bericht

ProRail: minder treinen en aangepaste dienstregeling

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.