Sandra Ysbrandy is een van Nederlands bekendere tv-koks, deed vorig jaar mee aan Expeditie Robinson en houdt ervan om een bestemming op een culinaire wijze te ontdekken. Travelpro sprak met Sandra over haar manier van reizen en haar once in a lifetime-ervaring tijdens Expeditie Robinson in Kroatië. 

Voor degene die Expeditie Robinson niet hebben gezien, waar kunnen ze je nog meer van kennen?
“Ik kook al dertien jaar op televisie in veel verschillende programma’s. Dat is begonnen in 2009 bij Het Familiediner. Vervolgens ben ik gevraagd om Rudolph van Veen op te volgen bij Life4You, het programma van Carlo en Irene. Ik was toen elke zondag live te zien als vaste kok. Daarna heb ik bij SBS gekookt in een soortgelijk programma genaamd Thuis op Zondag, dat werd gepresenteerd door Kim-Lian van der Meij en Dirk Zeelenberg. Nu zit ik alweer vier jaar bij omroep MAX. In het programma Kook mee met Max neem ik de kijker samen Mounir Toub dagelijks mee aan de hand bij het maken van makkelijke en verrassende gerechten. Ook ben ik regelmatig te zien in Tijd voor Max.”

Voor veel mensen is meedoen aan Expeditie Robinson iets onbereikbaars, is het ook het meest bijzondere wat jij ooit hebt gedaan?
“Absoluut! Ik vond het in het begin echt wel spannend om mee te doen. Een aantal jaar geleden ben ik ook al een keer gevraagd, toen durfde ik het nog niet aan ook omdat mijn kinderen toen nog een stuk kleiner waren. Je moet namelijk vijf weken in je agenda vrij houden en je mag in die weken met niemand contact hebben. Aan het begin van de expeditie moet je je telefoon inleveren en ben je al die weken op jezelf aangewezen. Daarnaast heb je de hele dag een camera op je neus, dat moet je natuurlijk ook willen. Mijn kinderen zijn grote fans van het programma, dus die stonden te springen en spoorden mij juist aan om mee te doen. Dat heeft mij heel erg geholpen om nu wel mee te doen.” 

Hoe heb je het zelf ervaren?
“Ik heb de hele expeditie als een cadeautje ervaren. Wanneer krijg je nou de kans om echt op een onbewoond eiland te moeten overleven met het eten wat je daar vindt? Met mensen die je zelf niet hebt uitgekozen, die ook allemaal een andere leeftijd of achtergrond hebben? Van influencer tot muzikant en mensen van de televisie. Je bent de hele dag buiten en voor mij als kok is het een ultieme ervaring om zo dicht bij de natuur te staan, daar de ingrediënten te zoeken, je eigen vuur te maken en met heel weinig te gaan koken. Dat vond ik echt geweldig.”

Kan je tijdens de expeditie wel genieten van de bestemming?
“Heel erg zelfs. We zaten midden in een natuurgebied en ik wist niet dat Kroatië zo mooi was. We zaten vlakbij de Kornati eilanden, een wonderschoon stuk van Kroatië met een azuurblauwe zee, witte kiezelstranden en mooie vegetatie. Ik ben regelmatig samen met Sylvana (IJsselmuiden, red.) of Rob (Geus, red.) de heuvel opgelopen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de baaien van het eiland. Maar ook de grotten waar je in kan zwemmen, waar midden in de grot het zonlicht op het turquoise water valt, dan staan de tranen in je ogen. Zo prachtig is het. Daar kan ik absoluut van genieten. Juist omdat je geen andere afleidingen of prikkels hebt op het eiland voel je je heel erg één met de natuur.”

Ben je überhaupt een reislustig type?
“Ik houd heel erg van reizen en merk dat ik het op dit moment, door alle restricties, dan ook erg mis. Ik zal niet snel naar dezelfde bestemming gaan, want ik wel graag elke keer iets nieuws ontdekken. Op de bestemming zelf verblijf ik ook niet op dezelfde plek, ik wil dan juist rondtrekken om verschillende belevingen in een vakantie in te bouwen. Een paar dagen stad combineren met mooie wandelingen in het binnenland bijvoorbeeld. Ook vind ik het heerlijk om een paar dagen aan de kust te verblijven. Eilanden, maar ook verre bestemmingen zoals Guatemala, Ecuador, Belize, Maleisië en Indonesië spreken mij heel erg aan. Het is fantastisch om deze landen met alleen een rugzak te ontdekken. Dichter bij huis zijn er ook fantastische bestemmingen, zo heb ik een prachtige reis gemaakt door Andalusië.”

Benieuwd naar het hele interview met Sandra? Deze lees je hieronder in de januari-editie van Travelpro. Liever in print lezen? Klik dan hier!