Nieuws

Joussen (TUI) over de oorlog en TUI’s Russische aandeelhouder

Deel dit artikel

Fritz Joussen (CEO TUI Group) heeft zich middels een open brief uitgelaten over de impact van de Russische invasie van Oekraïne op het bedrijf en over de veelbesproken Russische aandeelhouder Alexey Mordashov die ongeveer een derde van het bedrijf in handen heeft.

Verschillende media schrijven in de afgelopen dagen over de sancties waarop de EU zich beraadt, waaronder op sancties tegen TUI’s aandeelhouder Mordashov en andere Russische oligarchen. Joussen schrijft in zijn brief dat als de EU sancties oplegt aan Mordashov, dat er wordt verwacht dadt dit geen blijvende negatieve gevolgen heeft voor TUI. Lees hieronder de brief van Joussen.

Beste collega’s,

De aanval op Oekraïne en de gevechten die al dagen aan de gang zijn, laten me, net als iedereen die ik de afgelopen dagen heb gesproken, verbijsterd achter. Als ik denk aan de mensen in Oekraïne, de mannen en vrouwen die hun land verdedigen, en de families die nu hun thuisland ontvluchten, kan ik me het lijden nauwelijks voorstellen.

Een agressieve oorlog in het midden van Europa, een aanval op een soeverein land, op onschuldige Europeanen – dit alles was nauwelijks voorstelbaar na het einde van de Koude Oorlog en in het tijdperk van dialoog en samenwerking. Als Europeanen hebben wij het recht op een leven in vrede en zelfbeschikking misschien te vanzelfsprekend gevonden. Hoewel het ons hoopvol stemt dat de vrije wereld eensgezindheid toont, overheersen nu de zorgen over de verdere ontwikkelingen.

De vraag hoe de oorlog onze business zal beïnvloeden is zeker niet de eerste prioriteit, maar natuurlijk is de vraag legitiem en belangrijk voor ons. Wij volgen de ontwikkelingen intensief om de mogelijke gevolgen te kunnen inschatten en zo nodig plannen te kunnen maken. Ik wil hierover graag enkele gedachten met u delen.

Wijzelf zijn niet langer vertegenwoordigd met bedrijven in Rusland en Oekraïne. Zoals u weet, hebben wij onze belangen in de touroperators in Rusland en Oekraïne enige tijd geleden verkocht. Om de veiligheid van onze klanten te waarborgen, zullen wij echter op sommige gebieden, zoals vliegroutes en cruisebestemmingen, aanpassingen doorvoeren of hebben dat al gedaan. We staan in contact met de medewerkers van partners in Oekraïne die voor ons werken en steunen hen zo goed mogelijk om zichzelf en hun gezinnen veilig te houden. TUI Cruises bekommert zich ook intensief om bemanningsleden uit Oekraïne die aan boord van onze vloot werken.

Sommigen van u hebben mij ook vragen gesteld over onze grootste individuele aandeelhouder Alexey Mordashov en onze positie ten opzichte van hem. De heer Mordashov is al ongeveer 15 jaar aandeelhouder van TUI en heeft ongeveer een derde van onze onderneming in handen. Twee derde van onze aandeelhouders zijn afkomstig uit Duitsland, de EU, het VK, de VS of zijn fondsen. De heer Mordashov is ook een van de 20 vertegenwoordigers in de Raad van Commissarissen die op de jaarlijkse algemene vergadering door de aandeelhouders worden verkozen. Onze onderneming wordt echter bestuurd door de Raad van Bestuur, zoals elke Duitse naamloze vennootschap, en niet door de aandeelhouders of de Raad van Commissarissen. Wij gaan er dan ook van uit dat eventuele beperkingen of sancties tegen de heer Mordashov geen blijvende negatieve gevolgen zullen hebben voor ons als onderneming.

De komende dagen en weken zullen uitwijzen hoe de betrekkingen tussen Rusland en de EU zich verder zullen ontwikkelen – en hoe de economische samenwerking tussen Rusland en het Westen zich in de toekomst zal ontwikkelen. Een oplossing ligt niet in onze handen. Dit is de tijd van de regeringen en de gemeenschap van staten.

Eén ding is duidelijk: wij zullen trouw blijven aan onze waarden en ons standpunt duidelijk maken. Zoals bijna geen enkele andere sector staat het toerisme voor internationaal begrip en vreedzame uitwisseling over grenzen en culturen heen – daar voelen wij ons bijzonder bij betrokken.

Ik dank u dat zo velen van u in hun privé- en beroepsleven blijk geven van uw houding en de mensen in Oekraïne en de mensen die het land ontvluchten, steunen met hulp en giften!

Laten wij allen hopen dat de menselijkheid en de rede zullen zegevieren en de vrede in Europa zal terugkeren.

Fritz Joussen


Deel dit artikel

1 Comment

  1. SH
    10 maart 2022 at 14:56

    Wat een slechte reactie van de CEO van TUI. Hij vermeldt niet dat 1/3 van de winst nog steeds in de zakken van de Russische aandeelhouder komt. Daar willen wij geen medewerking aan geven, dus boeken wij niet meer via TUI.

Vorige bericht

Consumentenbond schakelt minister in: klanten failliet D-reizen wachten nog op ticketgeld KLM en Transavia

Volgende bericht

Deze cruisemaatschappijen schrappen Rusland en Oekraïne

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.