Nieuws

Luchtvaart krijgt de volle laag tijdens boerenprotest

Deel dit artikel

‘De maat is vol, haal je stikstof maar weg bij Schiphol’, ‘Boeren uit de running door vliegverkeer op Schiphol zonder vergunning’ en ‘Schiphol mag los boer de klos’. Het zijn slechts enkele teksten die zijn te lezen tijdens het boerenprotest dat vandaag in heel Nederland wordt gevoerd, omdat agrariërs boos zijn op het politieke beleid en het beeld dat van hen wordt geschetst door de media. Op social media valt het op hoeveel er wordt geschreven over de luchtvaart.

‘Wij boeren komen in actie voor ons werk, voor onze passie. De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf. De onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties is voor ons aanleiding om een tegengeluid te geven. De problemen van Nederland horen niet op ons bordje thuis’, zo luidt de tekst op de actiewebsite van de boeren.

Lees ook: Schiphol mag in 2021 weer gaan groeien.

“Dat ze ons pakken dat slaat nergens op. Schiphol stoot alleen maar uit en doet niks om het op te lossen, maar wij vangen het op om de planten te laten groeien. Bij ons is het allemaal kringloop”, zo laat een van de boeren op het Malieveld in Den Haag weten. “Als de regels verscherpt worden, dan heb je straks geen koeien meer en kan je geen mest meer op het land rijden terwijl dierlijke mest het beste is”, zo laat een van de boeren weten. We voelen ons weggezet op een manier die pijn doet. We worden weggezet als milieuvervuilers en dierenbeulen, maar daar willen we echt wel wat voor doen.”

In dezelfde uitzending van NOS liet Kees van der Staaij (SGP) weten: “De boeren missen de waardering dat ze echt wel iets verdienen voor Nederland. Mensen moeten eens goed nadenken hoe ze over boeren denken. Neem ze serieus, heb respect voor ze. Wij hebben het idee dat boeren makkelijke slachtoffers zijn die moeten opdraaien voor problemen”, aldus Van der Staaij. Ook hij benoemt Schiphol. “Het hele stikstofverhaal daar hebben we vliegtuigen die ongemoeid worden gelaten, want het is allemaal ingewikkeld om vliegtickets duurder te maken. Daarbij zie je dat het makkelijker is om de veehouderij aan te pakken en daar zijn de boeren bang voor.”

https://twitter.com/Bijzonderheid/status/1178983852527804417


Deel dit artikel

1 Comment

  1. laptopleon
    2 oktober 2019 at 11:00

    Willen we met zijn allen een schoner milieu, dan lukt dat niet door de boer de schuld te geven en intussen vrolijk verder te blijven gaan met vliegen, autorijden, cruise-schepen, kolencentrales etc.

    Er is een cultuuromslag nodig. Het zal toch echt van onderaf moeten komen. Je kan mensen niet dwingen vegetarisch te eten en te stoppen met vliegen. Maar als overheid moet je wel eerlijk zijn en de lasten eerlijk verdelen.

    Dus niet 21% belasting op voedsel heffen en niets op kerosine, zoals nu!

Vorige bericht

Brussels Airlines naar Ljubljana

Volgende bericht

Nederland bemachtigt zetel in VN luchtvaartorganisatie

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.