Het Israëlische inreisverbod dat met ingang van 6 maart ook geldt voor reizigers uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, heeft de Lufthansa Group ertoe doen besluiten om alle vluchten van Lufthansa, SWISS en Austrian Airlines naar Tel Aviv en Eilat te cancelen met ingang van zondag 8 maart tot 28 maart. De Lufthansa Group ziet zichzelf gedwongen om deze annulering uit te voeren om economische en operationele redenen, omdat veel passagiers niet langer het recht hebben om Israël binnen te komen.

Om operationele redenen zijn sommige vluchten naar Tel Aviv aanstaande vrijdag en zaterdag al geannuleerd, omdat ook de bemanning door deze nieuwe beperkingen wordt getroffen. Alle hierboven genoemde luchtvaartmaatschappijen bieden in totaal tien dagelijkse vluchten naar Tel Aviv aan, daarnaast heeft Lufthansa één wekelijkse lijndienst naar Eilat.

Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de verspreiding van het coronavirus en de afnemende vraag, heeft de Lufthansa Group ook besloten de capaciteit met maximaal 25% te verminderen. De route-annuleringen en frequentie-aanpassingen komen overeen met een berekende capaciteit van 150 vliegtuigen, waarvan 125 korte en middellange afstanden en 25 lange afstanden zijn. De vloot van de Lufthansa Group omvat momenteel ongeveer 770 vliegtuigen, waaronder ongeveer 180 langeafstandsvliegtuigen.

Vanaf vandaag, 5 maart, worden de route-annuleringen en frequentieaanpassingen achtereenvolgens geïmplementeerd en worden de betrokken passagiers geïnformeerd over de wijzigingen en omboekingsopties. Tot eind maart annuleert Lufthansa in totaal ongeveer 7.100 vluchten (inclusief 3.750 vluchten van Frankfurt naar 75 luchthavens en 3.350 vluchten van München naar 65 luchthavens).

De focus wat betreft de annuleringen ligt op binnenlandse vluchten van de hub van Frankfurt naar Berlijn, München en Hamburg, evenals van München naar Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, Keulen, Bremen en Hannover. Dit zijn verbindingen met een hoge frequentie, waarvan sommige tot elk half uur door Lufthansa werden uitgevoerd. Dit betekent dat er talloze omboekingsopties beschikbaar zijn.

Een tweede focus van de route-annuleringen en frequentie-aanpassingen is Italië. Dit omvat de bestemmingen Milaan, Venetië, Rome, Turijn, Verona, Bologna, Ancona en Pisa. Lufthansa-passagiers wordt geadviseerd zich vóór vertrek via lufthansa.com te informeren over de huidige situatie van de betreffende vlucht. Reizigers die hun contactgegevens bij Lufthansa hebben ingediend, worden proactief op de hoogte gebracht van de annuleringen aangezien ook andere vluchten naar Scandinavië, Groot-Brittannië, de Baltische Staten, Polen, Rusland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Groot-Brittannië, enz. worden getroffen. Lufthansa had vorige week al besloten om vluchten van Duitsland naar het vasteland van China tot 24 april op te schorten. De verbinding met Teheran blijft tot 30 april geannuleerd.

Lufthansa vermindert ook de frequenties in haar routenetwerk van en naar Hong Kong en Seoul (Korea). Vluchten tussen München en Hong Kong worden tussen 6 maart en 24 april opgeschort. Passagiers worden indien mogelijk tijdens deze periode via Frankfurt en Zürich omgeboekt. Tussen 5 maart en 24 april worden sommige frequenties ook geannuleerd op routes van Frankfurt en München naar Seoul.

Bovendien heeft de Lufthansa Group verdere kostenbesparende maatregelen aangekondigd op het gebied van personeel, materialen en projectbudgetten. Het is nog niet mogelijk om een ​​inschatting te maken van de verwachte impact van de huidige ontwikkelingen. De Groep zal de belangrijkste financiële cijfers publiceren tijdens haar jaarlijkse persconferentie over de financiële resultaten op 19 maart 2020.