Nieuws

Ryanair stopt Bremen, minder Weeze, FNV wil sluiting Eindhoven voorkomen

Deel dit artikel

Het Ierse Ryanair heeft aangekondigd te stoppen met haar base op Duitse grensluchthaven Bremen en drie in plaats van vijf vliegtuigen te gaan stationeren op Airport Weeze. Vakbonden zien het als een vergeldingsaanval voor de stakingen eerder deze maand. Ook de Nederlandse FNV is niet te spreken over het feit dat Ryanair haar basis op Eindhoven Airport wil sluiten.

“‘Ryanair doet dit enkel en alleen om zich niet te hoeven houden aan werknemersrechten. Maar we accepteren dit natuurlijk niet zomaar. We gaan er alles aan doen om sluiting te voorkomen. Het besluit staat haaks op eerdere uitspraken van Ryanair dat ze willen groeien in Nederland. Ryanair zal moeten aantonen wat de nut en noodzaak is van dit besluit tot sluiting, zoals elk bedrijf dat een sluiting aankondigt”, aldus Asmae Hajjari (bestuurder FNV Luchtvaart). Sluiting zal grote gevolgen hebben voor de 40 piloten, de 98 cabinemedewerkers en hun families. Hajjari: “Het is voor ons volstrekt onaanvaardbaar dat het personeel is opgedragen binnen enkele weken te verhuizen en het werk vanaf een andere vliegbasis in Europa te hervatten of anders te worden ontslagen.”

Het grootste deel van de routes van en naar Bremen zal worden voortgezet door buitenlandse machines. Airport Weeze verwacht dat door het verdwijnen van twee vliegtuigen er 15% minder vluchtaanbod zal zijn in vergelijking met vorig jaar. In Bremen werken ongeveer 90 medewerkers voor Ryanair. De luchthaven verwacht geen dramatische veranderingen voor passagiers. Alle betrokken klanten zijn gecontacteerd en zullen opnieuw worden ondergebracht op andere vluchten of worden terugbetaald. “We zullen onze piloten en cabinepersoneel die gestationeerd vragen op deze luchthavens raadplegen om het banenverlies tot een minimum te beperken. We hebben een groot overschot aan cabinepersoneel in de winter en zullen onbetaald verlof en andere opties onderzoeken om banenverlies bij cabinepersoneel tot een minimum te beperken”, aldus de airline.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Problemen voor Sunweb Denemarken door faillissement Primera Air

Volgende bericht

Ernstige storing hoofdmotor op ferry met 335 mensen aan boord

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.