De ANVR kijkt met betrekking tot het ANVR-Congres tot eind deze maand aan of de situatie bij Jet Airways in positieve zin veranderd. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaat de brancheorganisatie begin april kijken naar andere mogelijkheden, dat heeft Frank Oostdam (directeur ANVR) laten weten aan TravelPro. Het congres staat vooralsnog eind dit jaar op de planning in Bangalore (India),

“We moeten zo langzamerhand zelf ook wat verplichtingen aangaan, denk bijvoorbeeld aan hotelkamers. Dus heel veel langer uitstellen wordt dan lastig. Als Bangalore afvalt, dan komt er een nieuwe ronde en nieuwe kansen en zullen we zeer waarschijnlijk gaan kijken naar een nieuwe bestemming en nieuwe data. India moet dan op z’n minst een jaar wachten”, aldus Oostdam. Op dit moment ziet het er niet goed uit bij de Indiase luchtvaartmaatschappij, dat nog ongeveer 40 toestellen (eenderde van de vloot) in gebruik heeft aangezien het de leasemaatschappijen niet kan betalen. Van en naar Schiphol wordt er nog wel gevlogen, maar de route Manchester – Mumbai wordt na vandaag niet meer gevlogen.

Tijdens de ANVR nieuwjaarsreceptie werd bekendgemaakt dat het ANVR-Congres dit jaar in samenwerking met KLM/Jet Airways naar Bangalore gaat van 21 tot 26 november. Air France-KLM en Jet Airways hebben eind november 2017 een uitgebreide joint venture getekend. Jet Airways, dat de congresvlucht zou uitvoeren, zit echter al lange tijd in financiële problemen. Begin deze maand liet Oostdam aan TravelPro weten geen plan B te hebben voor het ANVR-Congres en goed contact te onderhouden met Jet Airways. De piloten hebben de luchtvaartmaatschappij tot eind deze maand gegeven om hun salaris te betalen, anders leggen zij hun werk neer. Diezelfde piloten hebben deze week de premier van India een alarmerende brief gestuurd waarin zij waarschuwen dat de luchtvaartmaatschappij op omvallen staat.

Volgens Oostdam zit een garantiefonds voor luchtvaartmaatschappijen er voorlopig niet in, hoewel hij wel vurig de wens heeft dat deze er komt. Van de 130 stemmers op de poll op de Facebook-pagina van TravelPro was 95% het eens met de stelling dat airlines moeten worden verplicht een goede garantieregeling te bieden, zoals dat bij pakketreizen ook is geregeld.