Nieuws

Update – Landen met een aangescherpt reisadvies op een rijtje

Deel dit artikel

In een rap tempo worden reisadviezen voor bestemmingen aangepast door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast zijn er landen die zelf besluiten om vluchten uit Nederland te weren.

Hieronder vind je welke landen een aangescherpt reisadvies hebben tot nu toe (zaterdag 14 maart 19.45 uur).

ABC-eilanden
Aruba, Bonaire en Curaçao hebben vluchten uit onder meer Europa voor de rest van maart geschrapt. Naar Nederland gaat nog wel een beperkt aantal vluchten.

Argentinië
De Argentijnse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, ook voor reizigers uit Nederland, met ingang van 13 maart 2020. Daarom verandert de classificatie van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

China
In het grootste deel van China geldt code oranje, wat betekent dat er alleen naar het land mag worden gereisd als dat strikt noodzakelijk is. Alleen de regio Wuhan is onbereikbaar. Sinds 13 maart geldt er een door Nederland ingesteld vliegverbod vanuit China.

Colombia
Per 16 maart mogen mensen zonder Colombiaanse nationaliteit, die in de veertien dagen ervoor in Europa of Azië zijn geweest, het land niet meer in.

Denemarken
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het levert vanaf zaterdag 14 maart 2020 beperkingen op voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven.

Filipijnen
Hier geldt het advies oranje, wat betekent dat er alleen van en naar de Filipijnen mag worden gereisd als dat strikt noodzakelijk is. Een uitzondering is Manilla, waar van 15 maart tot 14 april een in- en uitreisverbod geldt.

Finland
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven.

Frankrijk
In heel Frankrijk geldt dat vanaf a.s. maandag scholen, universiteiten en crèches dicht gaan en verdere maatregelen worden genomen. Ouderen wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven. Alle Fransen worden opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken en hun verplaatsingen tot een minimum te beperken. Bijeenkomsten worden ontraden (naast eerder verbod op bijeenkomsten met meer dan 1000 personen). Er zijn vooralsnog geen inreisbeperkingen. Daarom verandert de kleur van het reisadvies van ‘groen’ (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s).

India
In India geldt sinds vrijdag 13 maart code rood, wat een algemeen inreisverbod inhoudt.

Iran
Vanwege toenemende gezondheidsrisico’s zijn de provincies Gilan en Fars afgesloten, net als de steden Qom, Isfahan, Mashhad en Shiraz. In de rest van Iran geldt code oranje.

Israël
Iedereen die Israël binnenkomt, moet veertien dagen in thuisquarantaine verblijven. Er mag alleen naar het land worden afgereisd als dat strikt noodzakelijk is.

Italië
Voor vluchten vanuit Italië naar Nederland geldt sinds 13 maart een verbod. In Italië zelf zijn de noordelijke regio’s onbereikbaar. Voor de rest van het land geldt code oranje.

Koeweit
Sinds vrijdag 13 maart zijn vluchten van en naar Koeweit stopgezet. Een visum is niet meer verkrijgbaar en openbare gebouwen en scholen zijn gesloten.

Marokko
Marokko stopt per 15 maart met al het vliegverkeer vanuit Nederland en enkele andere Europese landen. Vanaf 8.00 uur worden alle inkomende vluchten opgeschort. Uitgaande vluchten kunnen tot 12.00 uur vertrekken.

Moldavië
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het corona-virus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Door de beperkingen raadt het Ambassadekantoor van het Koninkrijk der Nederlanden u aan uw verblijf in Moldavië te heroverwegen. Als u terug wilt keren naar Nederland, vertrek dan zo snel mogelijk

Noorwegen
Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Dit geldt dus ook voor Nederland. Dit geldt niet als u nu in Scandinavië bent en naar Noorwegen wilt reizen. Reist u van buiten Scandinavië, bedenk dan of het noodzakelijk is. Als u in Noorwegen wilt blijven, wordt u verplicht om minimaal 14 dagen in quarantaine te gaan. In die periode mag u het land niet verlaten. Daarom verandert de kleur van het reisadvies van ‘groen’ (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Oostenrijk
Voor Oostenrijk geldt voorlopig in- en uitreisbeperkingen. Het is niet bekend tot wanneer de maatregelen van kracht zijn. Publieke gelegenheden zoals grote musea, de Weense staatsopera en scholen zijn gesloten. Ook kunnen skigebieden, horeca en winkels gesloten zijn.

Polen
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het levert met ingang van zaterdag 14 maart 2020 om middernacht beperkingen op voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen

Peru
Vanaf maandag 16 maart 2020 worden vluchten vanuit Europa en Azië niet meer toegelaten.

Spanje
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regio Madrid en een deel van Baskenland de code oranje gegeven, wat betekent dat alleen gereisd mag worden als dat strikt noodzakelijk is. In de rest van Spanje geldt vanwege veiligheidsrisico’s code geel.

Sri Lanka
Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Komt u uit Nederland? Dan wordt u verplicht om minimaal 14 dagen in quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont. Daarom gaat de kaart van Sri Lanka van geel naar oranje.

Suriname
Van en naar Suriname gaan vanaf 14 maart geen burgervluchten meer. Het is niet bekend tot wanneer deze maatregel duurt.

Tsjechië
In Tsjechië is de noodtoestand afgekondigd, wat betekent dat het vliegverkeer van en naar het land beperkt is en dat er alleen nog gereisd mag worden als dat strikt noodzakelijk is.

Turkije
De Turkse autoriteiten staan vanaf 14 maart geen vliegverkeer met Nederland meer toe. Dat geldt ook voor Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en België.

Filipijnen
Zo is het niet meer mogelijk het land binnen te reizen vanuit gebieden waar lokale verspreiding van het coronavirus voorkomt. Dit geldt dus ook voor reizigers vanuit Nederland. Vanaf 15 maart tot 14 april 2020 geldt er een in- en uitreisverbod voor de hoofdstad Manilla. Verschillende eilanden (onder andere Palawan, Coron, El Nido) hebben hun eigen maatregelen genomen en zijn niet meer toegankelijk. Er zijn op dit moment nog internationale vluchten vanaf NAIA Manilla, Cebu, Davao en Clark. Met een geldig paspoort en een vliegticket met vertrek binnen 12 uur, is het mogelijk om Manilla te betreden.

Libanon
De Libanese overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld.

Mozambique
Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Komt u uit Nederland? Dan kunt u worden verplicht om minimaal 14 dagen in quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont.

Rusland
Vanaf middernacht 16 maart kunt u uit Rusland alleen nog via Moskou van en naar de hoofdsteden van EU-landen vliegen. Al deze vluchten zullen via vliegveld Sheremetyevo (terminal F) vertrekken en aankomen. Zie ook de rubriek ‘Verkeersveiligheid’. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten weigeren sinds vrijdag 13 maart dertig dagen mensen het land binnen te laten die eerder deze maand in een Schengenland waren. Daar valt ook Nederland onder.

Vietnam
In heel Vietnam geldt vanaf 15 maart om 12.00 uur dat reizigers uit Schengenlanden, waaronder dus Nederland, voor een periode van dertig dagen niet meer worden toegelaten.

Zuid-Korea
Sinds 13 maart geldt een door Nederland ingesteld vliegverbod vanuit Zuid-Korea. Vanaf 15 maart vliegt een aantal luchtvaartmaatschappijen niet of minder naar Zuid-Korea.

Zweden
De lokale overheid heeft maatregelen getrofffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Het reisadvies is geel (Let op veiligheidsrisico’s).

(Bron: nu.nl en Buitenlandse Zaken)


Deel dit artikel
Vorige bericht

TUI Belgium: tot nader order geen pakketreizigers meer

Volgende bericht

Sociale leven in Spanje en Frankrijk wordt platgelegd

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."