Goed nieuws voor de Thomas Cook Group, dat vandaag een substantiële overeenkomst heeft aangekondigd met de Fosun Tourism Group en haar dochterondernemingen, de belangrijkste kredietverstrekkende banken van de onderneming en andere investeerders die gezamenlijk bijna € 100 miljoen investeren. Het Chinese Fosun investeert het meeste geld in de Britse touroperator: bijna € 500 miljoen.

De investeringen nemen veel onzekerheid over de toekomst van het bedrijf weg. In de Britse media wordt al flink uitgepakt met de aangekondigde deal. BBC kopt ‘Thomas Cook to sell majority stake to China’s Fosun’. Er wordt gehoopt dat de deal in oktober van dit jaar definitief wordt goedgekeurd.

Met de bijdrage van bijna € 500 miljoen aan nieuw geld verwerft Fosun, dat onlangs nog weten moeilijkheden te zien, ten minste 75% van de touroperator-tak van Thomas Cook (wanneer de deal wordt goedgekeurd) en 25% van de Group Airline. Overigens was Fosun al de grootste aandeelhouder van Thomas Cook. Daarnaast is het ook eigenaar van onder andere Club Med en de Engelse voetbalclub Wolverhampton Wanderers.

De belangrijkste kredietverlenende banken en noteholders van de Thomas Cook Group willen in totaal ook bijna € 500 miljoen aan nieuw geld investeren en zetten hun bestaande schulden om in ongeveer 75% van het eigen vermogen van de Thomas Cook Group Airline en tot 25% van het nieuwe eigen vermogen van de touroperator-tak.

De Raad van Bestuur gaat er nog steeds van uit dat een herkapitalisatie, met de steun van de aandeelhouders, het middel bij uitstek is om de toekomst van de Groep veilig te stellen voor al haar stakeholders (inclusief klanten, leveranciers en werknemers) en tegelijkertijd de bestaande aandeelhouders in staat stelt hun investering in het bedrijf te behouden.

Wereldwijd werken er bij Thomas Cook 21.000 werknemers en de touroperator heeft 200 eigen merkhotels. Onlangs werd nog een Cook’s Club geopend op Rhodos en een Casa Cook op Ibiza. Er wordt gewerkt vanuit zestien bronmarkten. Jaarlijks gaan er meer dan 22 miljoen mensen op vakantie met Thomas Cook.