Frank Oostdam (directeur ANVR) heeft op Radio 1 gereageerd op het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump alle vluchten tussen Amerika en Europa stil laat leggen voor 30 dagen. “Het is dramatisch. Dit is voor de reis)wereld een dramatische situatie. het gaat een heleboel gevolgen hebben voor heel veel mensen in de reisbranche en luchtvaartsector.”

Oostdam laat weten dat reizigers hun geld terugkrijgen wanneer luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen naar Amerika en reisorganisaties Amerika-reizen niet meer kunnen uitvoeren. “Ik heb zoiets niet eerder meegemaakt. De vluchten naar de Verenigde Staten zijn een lifeline. Voor de Nederlandse economie, voor de luchtvaartsector. Er zal contact zijn met Schiphol en KLM. Het is dramatisch voor Nederland en niet alleen voor Nederland.”

“Dat er steeds meer landen op slot gaan is gewoon een slechte zaak. Dat zegt ook de Wereldgezondheidsorganisatie”, aldus Oostdam, die ook benoemt dat India geen toeristenvisa meer verstrekt. “Het zorgt alleen maar voor schijnzekerheid, maar dat is achteraf praten.”

De ANVR laat weten dat het op dit moment niet duidelijk is of vluchten wel blijven worden uitgevoerd richting de Verenigde Staten. “Dat is wel een mogelijkheid, omdat Amerikaanse staatsburgers (onder voorwaarden) wel terug naar huis mogen.”

De ANVR raadt reisondernemingen aan zo spoedig mogelijk in contact te treden met klanten die een pakketreis hebben geboekt naar de Verenigde Staten om de mogelijkheden om te boeken naar bijvoorbeeld dezelfde bestemming in een andere periode of een andere bestemming in dezelfde periode te bespreken. Deze week heeft de ANVR overleg over de Corona-situatie met andere Europese brancheorganisaties.