Medewerkers van het failliete D-reizen bevestigen aan TravelPro dat de voormalige directie wel degelijk opdracht gaf om vliegtickets om te zetten in pakketreizen. Voormalig eigenaar van D-reizen, Jan Henne de Dijn, zei eerder tegen EenVandaag dat er geen officiële richtlijn was om dit soort dingen te doen. “Noch uitgevoerd noch gepland. Onze werknemers hadden het welzijn van de klanten op het oog.” Dit wordt door bronnen, die bekend zijn bij de redactie van TravelPro, tegengesproken.

“Onze werknemers hadden het welzijn van de klanten op het oog. Ik geloof dat zij dat deden in een zeer gecompliceerde en onduidelijke omgeving en in een catastrofale situatie. Ze probeerden de klanten te beschermen”, aldus Henne de Dijn tegenover EenVandaag.

Een medewerker van het failliete reisbureau laat aan TravelPro weten: “Als ex-medewerker van D-reizen wil ik graag bevestigen dat er wel degelijk vanuit de directie is aangegeven om klanten te benaderen per mail of per telefoon om openstaande tegoeden zo snel mogelijk om te zetten naar een pakketreis met SGR-dekking. Wij wisten namelijk heel goed dat de vele tegoeden die openstonden nooit meer bij de klanten terecht zouden komen. Dat geld was namelijk al opgemaakt aan de gehele re-branding van het merk D-reizen.”

“Klanten reageerden verbaasd, maar voelden zich ook in een hoek geduwd. Er waren klanten die geen nieuwe reis wilden, maar gewoon hun geld terug. Sommigen zaten al maanden op hun geld te wachten. En wij als medewerkers maar zeggen: ‘Het komt eraan hoor. Nog even geduld…’

“Jan Henne de Dijn laat het erop lijken dat wij, de medewerkers, dit zelf hebben bedacht en uitgevoerd. Maar zo is het natuurlijk niet. In geval van een eventuele rechtszaak mogen ze mij wel bellen hoor. Ik wil wel mijn verhaal doen…”

“Met kerst kregen wij allemaal een kerstcadeau in de vorm van een kleine toilettas met handzeep met daarop het nieuwe D-reizen-logo. Als je dan als medewerker weet hoeveel mensen hun geld nog niet terug hebben gekregen, dan schaam je je dat je voor zo’n bedrijf werkt.”

Uit de reportage van EenVandaag blijkt dat D-reizen dit deed, omdat de aangeboden pakketreizen door corona vrijwel zeker niet konden worden uitgevoerd en dan zouden SGR en touroperators de reissom moeten vergoeden. De boeking werd wel gedaan, maar er zou door de failliete retailer niets worden overgemaakt aan de betreffende touroperator. “Als D-reizen een pakketreis boekte bij bijvoorbeeld TUI of Corendon, hadden die touroperators de verplichting die reis ook uit te voeren. Ook als D-reizen failliet zou gaan. In het geval van annuleren wegens corona, moest de touroperator een voucher uitschrijven of terugbetalen. Ook al ontvingen zij geen cent van D-reizen”, zegt Hendrik Noorderhaven (EUclaim). Zoals door oud-medewerkers wordt bevestigd, gelooft ook Noorderhaven niet dat er sprake is van individuele medewerkers van D-Reizen die allemaal tegelijk hun gedupeerde klanten dezelfde aanbieding doen. “Bij D-reizen was de hiërarchie erg strak. Daar gingen mensen echt niet zelf dit soort dingen in gang zetten. Dit heet gewoon bedrog. En uiteindelijk ga je in faillissement, in de hoop dat alles verdwijnt. Maar ik ga er vanuit dat de curator de onderste steen boven zal krijgen.”