De veiligheidssituatie op Sri Lanka is volgens bronnen van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse dermate verbeterd dat vanavond het reisadvies voor het land is versoepeld van ‘oranje’ (alleen noodzakelijk reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s).

Sri Lanka werd in april opgeschrikt door meerdere aanslagen in luxe hotels en christelijke kerken waarbij ruim 300 mensen om het leven kwamen. Drie van de slachtoffers kwamen uit Nederland. Twee dagen na de aanslagen werd het reisadvies gewijzigd in oranje en werd bekend dat Nederlanders werden teruggehaald middels een repatriëringsactie voor reizigers die een georganiseerde reis hadden geboekt via reisorganisaties die bij het Calamiteitenfonds waren aangesloten. Later ontstond nog discussie over de repatriëringsactie van het Verbond van Verzekeraars.

De Sri Lankaanse overheid heeft maatregelen genomen en het normale leven is weer op gang gekomen, aldus het ministerie in haar reisadvies. Ook scholen en universiteiten zijn weer open en de meeste wegversperringen zijn opgeheven.

Sinds de aanslagen op 23 april geldt de noodtoestand in het hele land waardoor de overheid meer bevoegdheden heeft. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt nog wel aan om rekening te houden met verhoogde veiligheidscontroles, waaronder in hotels, op het vliegveld en op straat.

Door de aanslagen zijn de spanningen tussen bevolkingsgroepen de afgelopen periode toegenomen waardoor het mogelijk is dat er  onverwachts en onaangekondigd gewelddadige, lokale, schermutselingen kunnen plaatsvinden. ‘Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Er is een risico op terroristische aanslagen’, aldus het reisadvies.