CoronavirusNieuws

Reissector heeft het loodzwaar: noodpakket en voucherbank hard nodig

Deel dit artikel

De reissector, waarbij zo’n 20.000 reisprofessionals werkzaam zijn, is een van de weinige sectoren die nu al meer dan een half jaar praktisch geheel stilstaat. Ondanks deze crisistijd met een omzetverlies van ruim 80% behoudt de zwaar getroffen sector haar perspectief op de lange termijn. De Nederlander wil immers op vakantie; maar met een wereld op ‘oranje’ kan dit nu even niet. Alleen overheidsmaatregelen, waaronder een voucherbank en de juiste maatregelen van een derde noodpakket, kunnen reisbedrijven helpen deze loodzware periode te overbruggen.

“Met een omzetverlies van meer dan 80% (en voor bedrijven die reizen organiseren naar intercontinentale bestemmingen ligt dit nog hoger) overtreft de sector ruimschoots -in de nu uitgelekte plannen voor een nieuw derde economisch noodpakket- het criterium van 30% omzetdaling. Echter, de daar aan gekoppelde lagere NOW-overheidsbijdrage van 70-80% helpt veel reisbedrijven helaas onvoldoende en zal hun wellicht alsnog de das om doen. Het uitgelekte voorstel om dit derde noodpakket te laten doorlopen tot een volgende zomer zou een mooie stap zijn om bedrijven de winter door te helpen, maar is niet genoeg”, aldus Walter Schut (adjunct-directeur ANVR).

Voucherbank
Naast deze stap roept de reisbranche al maanden om sectorspecifieke maatregelen vanuit de overheid; steun die de overheid in het begin van de crisis al heeft toegezegd. Een van de sectorspecifieke maatregelen die voor een deel kan helpen is het plan dat garantiefonds SGR en ANVR hebben voorgelegd aan het Ministerie van Economische Zaken om te komen tot een voucherbank. De reisvouchers mét SGR-garantie, voor de consument van wie de reis is of wordt geannuleerd, moeten ‘vroeg of laat’ worden terugbetaald aan de reiziger. Om bedrijven uiteindelijk niet alsnog te laten omvallen, zouden bedrijven via SGR geld moeten kunnen lenen van de overheid met de afspraak dat dit bedrag over een aantal jaren wordt terugbetaald. Hiermee kan én het reisbedrijf overeind blijven én de consument krijgen waar hij recht op heeft én de schade voor SGR en overheid (bij faillissementen van bedrijven) kan op deze wijze worden beperkt.

Loodzwaar
De ANVR-reissector heeft het loodzwaar, blijft creatief en ziet perspectief, maar kan straks alleen prachtige reizen blijven organiseren voor de Nederlander als zij nu financieel wordt geholpen door de overheid. Dat kan het behoud betekenen van 20.000 banen waarvoor de overheid dan geen uitkeringen hoeft te bekostigen.

Author


Deel dit artikel

2 Reacties

  1. Ellen
    26 augustus 2020 at 19:06

    Klopt, laten we hen zeker niet vergeten. Er zijn veel kleinschalige en specialistische reisondernemers en touroperators (waarvan velen zijn aangesloten bij VvKR) Ze hebben hun garantie geregeld bij GGTO, STO Garant of VZR Garant. De meesten hebben nog vrijwel geen steunmaatregel ontvangen, omdat ze er niet voor in aanmerking komen. Maar alle vaste lasten lopen welk door om over de annuleringskosten niet eens te spreken.

  2. Paul
    26 augustus 2020 at 14:31

    Laten we ook de vele kleine (VvKR)reisprofessionals niet vergeten: passionele ondernemers die vaak vanuit huis werken en dus niet altijd in aanmerking komen voor huidige steunmaatregelen.

Vorige bericht

Duitse en Engelse vakantiegangers in Turkije: ‘We voelen ons hier veiliger dan thuis’

Volgende bericht

Travelnauts nieuwe eigenaar Tenzing Travel

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.