Een tweede zelfmoordterrorist heeft zichzelf opgeblazen in Tunis voor het kantoor van de Tunesische veiligheidsdiensten waarbij volgens de autoriteiten vier mensen gewond zijn geraakt.

Eerder kwam al het nieuws dat een zelfmoordterrorist zich bij een politiewagen had opgeblazen, waarbij een agent om het leven is gekomen. Het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft rond 13.20 uur Nederlandse tijd gemeld dat het contact heeft met de lokale autoriteiten en dringend op zoek is naar meer informatie omtrent de twee explosies in het centrum van Tunis. ‘Als u in Tunis bent, moet u waakzaam blijven, de laatste ontwikkelingen in de gaten houden en instructies van lokale autoriteiten opvolgen’.

Het gaat om de eerste grote aanslag sinds 2015 toen 38 toeristen om het leven kwamen na een aanslag op een strandhotel in Sousse. Even daarvoor kwamen er 22 toeristen om het leven toen er een aanslag werd gepleegd op het Bardo-museum in Tunis. Deze aanslagen werden opgeëist door IS.

De laatste aanslag in Tunis vond plaats op 29 oktober 2018 waarbij een dode en een gewonde vielen. Het reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken werd een half jaar voor die aanslag nog versoepeld. Waar de populaire kuststrook van het mediterrane land al in 2017 werd versoepeld werd in april 2018 voor vrijwel het gehele centrale en noordelijke binnenland de veilige adviescode geel gegeven.

In 2018 nam het aantal reizigers van Nederland naar Tunesië met 103% toe ten opzichte van 2017. Het versoepelde reisadvies, het vergrote toeristische aanbod en de verbeterde vliegverbindingen leverde een positieve bijdrage geleverd aan de sterke groei.

Bedroeg het aantal reizigers naar Tunesië in 2017 nog 11.150 personen, in het afgelopen jaar kozen 22.638 Nederlanders het land met de mediterraans-Arabische mix als bestemming. De meeste Nederlanders reisden voor een zonvakantie naar strandbestemmingen zoals Sousse, Hammamet en de regio groot-Tunis.