Nieuws

Vliegtaks van € 7,95 naar € 28,58 per persoon

Deel dit artikel

De vliegtaks, die van toepassing is voor reizigers die vertrekken vanaf Nederlandse luchthavens, wordt per 1 januari verhoogd van € 7,95 naar € 28,58 per persoon. Het was al bekend dat de vliegtaks hoger zou worden, maar nog niet met welk bedrag.

Het bedrag € 28,58 komt uit de koker van ingewijden die dit aan De Telegraaf lieten weten, waarop ook Haagse ingewijden het bedrag bevestigen tegenover de NOS. De regeringspartijen maakten eerder al afspraken over het verhogen van de vliegtaks in hun coalitieakkoord.

In het voorjaar liet Frank Oostdam (directeur ANVR) nog tijdens het Radio 1-programma ‘Met het oog op morgen’ weten: “Wij vinden dat prima, verdubbel het wat ons betreft, maar stop het dan wel in verduurzaming en het stimuleren van verduurzaming van de luchtvaart.”

In het coalitieakkoord staat onder andere te lezen dat ook de luchtvaart een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van de CO2-emissies. ‘We zetten de voorstellen voor verduurzaming uit de Luchtvaartnota 2020-2050 ‘Verantwoord vliegen naar 2050’ (2020) door, waaronder emissie plafonds per luchthaven. We verhogen de vliegticketbelasting waarbij de opbrengst deels gebruikt wordt voor de verduurzaming van de luchtvaart en vermindering van leefomgevingseffecten, ‘We ontmoedigen het vliegen over korte afstanden, hetgeen leidt tot een daling van de CO2-emissies naast de emissiereducties die voortkomen uit het ‘Fit For 55’-beleidspakken’ en ‘Europese afspraken over het rechtvaardig belasten van de luchtvaart worden actief ondersteund. Het gelijke speelveld binnen de EU en van de EU ten opzichte van derde landen staat hierbij centraal. We willen dat in Europa vervoer per trein zo snel mogelijk, zowel qua tijd als qua kosten, een goed alternatief wordt voor vliegen’.


Deel dit artikel

1 Comment

  1. Alfred
    7 september 2022 at 23:52

    VLIEGTAKS VAN € 7,95 NAAR € 28,58 PER PERSOON ? Het geld gaat echt gebruikt worden voor verduurzamen? Echt niet het is gewoon weer een ordinaire belasting die veel geld oplevert voor de staat. Betalen we al niet genoeg belasting? En ja de trein als alternatief? Lekker met de trein naar Bordeaux bijvoorbeeld met de trein 8 uur onderweg zo’n 4 keer overstappen in oktober voor twee weken € 255,- .. Vliegen: rechtstreeks 1uur en 40 minuten in oktober € 296,- vanaf Schiphol dus waar zou jij voor kiezen.

Vorige bericht

Voor- en tegenstanders gaan los op verhoging vliegtaks

Volgende bericht

Kom naar het Live To Travel Event: 21 september 2022

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.