Rokebrand is te horen tussen 16.00-17.00 uur op Radio 1. Het programma maakt onderdeel uit van de Decennium Tiendaagse van Radio 1. Andere gasten zijn Maurice de Hond, Ilse-oprichter Merien ten Houten, radio-maker Marc Wielaert, internetbeveiligingsexpert Walter Belger en internet-journalist Erwin Blom. Het programma wordt uitgezonden tussen 15.00-17.00 uur.
Rokebrand zal praten over onderstaand artikel dat in 2000 verscheen in het Financieel Dagblad.
Klik en go
Voor vakantiegangers is het web het paradijs. Nu de reiswereld de onbetreden paden van internet begint te ontdekken, is er nagenoeg alles te vinden. Is de volgende trip slechts een muisklik verwijderd, of blijft de gang naar het reisbureau toch de eerste stap?
Eric Wendel
Je loopt over de Via del Corso in Rome en besluit een museum te bezoeken. Uit je binnenzak haal je een ultralicht, draadloos handcomputertje. Je maakt contact met de satelliet en op het scherm verschijnt de gevel van het Colosseum. Via een webcamera kijk je even naar binnen of een bezoek de moeite waard is. Vervolgens bestel je een kaartje en print het uit.
Later die dag zoek je op dezelfde manier een restaurantje in de buurt, dat aan je smaak en budget voldoet. Op het scherm zie je een leeg tafeltje bij het raam en reserveert dat meteen. De rekening betaal je elektronisch. ’s Avonds strek je je uit in je kamer in het hotelletje dat je op identieke wijze vond. Je maakt contact met een bibliotheek in Amsterdam, kiest een leuk boek uit en leest het op het uitrolbare schermpje, dat een betere kwaliteit heeft dan papier.
Dit is het toekomstvisioen van Ronnie Rokebrand, directeur van Elmar Online, de beheerder van naar eigen zeggen de grootste reiswebsite van Nederland. Over pakweg tien jaar viert iedere westerse toerist op deze manier zijn vakantie. Papieren reisgidsen zijn taboe. Ze zijn log, verouderd en behalve dat je ze kunt lezen, kun je er niets anders mee. Het gehannes met papiergeld en vreemde munten is voorbij. Betalen gebeurt alleen nog maar in cyberspace. De mobiele telefoon, nu nog een snel oprukkende noviteit onder reizigers, staat inmiddels in het museum. Reisleiders zijn massaal omgeschoold tot informatietechneuten. VVV-kantoren en reisbureaus zijn opgeheven. De muisarm is verleden tijd. Fotocamera’s maken plaats voor digitale camera’s. Over tien jaar is de moneybelt vervangen door de handcomputer.
‘Het is slechts een kwestie van tijd’, meent Rokebrand. ‘Met mobiel internet kunnen mensen zoveel gemakkelijker door het leven gaan. Het zal straks heel gewoon zijn voor de reiziger die ziek wordt in Afrika, via internet even zijn dokter in Nederland te raadplegen.’ Hij wijst op de Verenigde Staten, waar het groeiende gebruik van internet razendsnel een stempel drukt op de conventionele reiswereld. Een derde van de traditionele reisbureaus