Het eerste onderwaterrestaurant van Europa is gisteren geopend aan de Noorse zuidkust, vlakbij Lindesnes op een kleine 200 kilometer ten zuidoosten van Stavanger en op zo’n 75 kilometer ten westen van Kristiansand. Zelf de smaak van Under proeven? Dan moet je nog wel even geduld hebben, want voor de komende maanden is het exclusieve restaurant – met bijbehorende prijzen – al volledig volgeboekt.

Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door het wereldwijd gerenommeerde Noorse architectenbureau Snøhetta en is half verzonken in zee waar het op vijf meter onder zeeniveau de grond raakt. De betonnen constructie dient nu al als kunstmatig rif, en biedt zeeslakken en zeewier een nieuw thuis.

Restaurantgasten kunnen vanaf hun tafel door het panoramavenster de onderwaterwereld rond de scherenkust van het Skagerrak bekijken. Kalm of uitnodigend of wild en bedreigend; afhankelijk van het weer en de seizoenen laat de zee zich van verschillende kanten zien vlakbij het meest zuidelijke puntje van Noorwegen.

De culinaire focus van Under ligt bij hoogwaardige producten uit de Zuid-Noorse wateren, waarbij naast vis en zeevruchten ook wier en andere waterplanten in de gerechten verwerkt worden. Vlees en groenten komen van lokale boeren, die duurzaamheid waarborgen. Chefkok van Under is de Deen Nicolai Ellitsfaard, die voorheen het gerenommeerde restaurant Måltid in Kristiansand leidde. Voor Under heeft Ellitsgaard een 16-koppig internationaal keukenteam samengesteld, dat wereldwijd ervaring heeft opgedaan in verschillende door Michelin bekroonde restaurants. Naast een restaurant is Under ook een instituut voor onderzoek naar mariene biologie, duurzaamheid en de ecologische balans tussen land en zee.