Nieuwe ondernemers in de reissector hebben vaak heel goede ideeën, maar zitten ook met veel vragen, zoals ‘hoe kom ik het beste aan vliegtickets, waar moet ik voor verzekerd zijn, waar moet ik wettelijk allemaal aan voldoen, welke voorwaarden moet ik hanteren richting de reiziger en wat betekent de btw-reisbureauregeling voor mijn bedrijf, et cetera?’ Speciaal voor deze enthousiaste, maar beginnende ondernemer heeft reisbrancheorganisatie ANVR een pool van ervaren reisondernemers opgezet die hen kan en wil helpen.

Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR): “Wij krijgen regelmatig vragen van veelal jonge, enthousiaste mensen die een eigen reisonderneming willen beginnen en fantastische plannen hebben. Op www.anvr.nl hebben we een aparte pagina speciaal voor starters, maar vaak lopen ze tegen meer specifieke vragen en problemen aan. Gelukkig kennen we een aantal ervaren rotten in het vak, die het leuk vinden om jonge ondernemers te helpen. Als ANVR kunnen wij deze starters koppelen aan de juiste adviseur. Vervolgens kunnen zij met elkaar afspraken maken over vergoeding, de wensen van de ondernemer, de eisen die nationaal en internationaal worden gesteld en dan maar aan de slag.”

Deze coaches – veelal reisondernemers die eerder hun sporen hebben verdiend – willen graag nieuwe ondernemers helpen bij het opzetten van hun bedrijf. Vaak zal het gaan om tips en adviezen, het beantwoorden van vragen of het beoordelen van een plan. Of hebben zij hulp nodig bij het zoeken naar de juiste weg om iets te bereiken of de juiste personen die een toegevoegde waarde kunnen bieden aan hun onderneming. Een startend bedrijf of een onderneming – met een nog kleine maar groeiende omzet – kan uiteraard tegen een laag starttarief lid worden van de ANVR, maar moet evenals de overige 275 aangesloten touroperators en zo’n 1000 reisbureaus wél voldoen aan alle ANVR-lidmaatschapseisen. Consumenten mogen en moeten hierop kunnen rekenen, ook bij starters. Maar het vertrouwen van de consument in het ANVR-logo kan zeker bij een nieuw bedrijf een groot voordeel zijn.