In Sri Lanka geldt sinds dinsdag jl. de noodtoestand in het hele land, daarvoor waarschuwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken in haar reisadvies. Nederlandse reizigers, waaronder veel backpackers, zijn over het algemeen van mening dat er geen reden is tot paniek. Ook Nederlandse reisorganisaties laten vooralsnog reizen doorgaan. “We vermijden probleemgebieden en horen van onze reisleiding ter plaatse dat het redelijk rustig is in Sri Lanka”, zo liet TUI eerder aan De Telegraaf weten.

De noodtoestand, die voorlopig nog van kracht zal blijven, werd ingesteld nadat boeddhisten aanvallen uitvoerden op moslims in de tempelstad Kandy en andere steden in het land. Daarbij kwamen  twee mensen om het leven. Met de noodtoestand nemen militairen de taken van de politie over en in het district Kandy in het midden van het land was een avondklok ingesteld. Sociale media, waaronder Facebook, Whatsapp, Instagram en Twitter werken tijdelijk niet. ‘Volg de instructies op van de lokale autoriteiten’, aldus het reisadvies. De avondklok in het district Kandy geldt ook voor toeristen.

Op diverse fora laten voornamelijk Nederlandse backpackers weten hoe de toestand op dit moment is. Gisteren liet een van hen weten: “Wij hebben vandaag een trekking gedaan in knuckles mountain vanuit Kandy. We zijn door het dorpje gereden waar de rellen zijn geweest en het dorpje waar de man woonde die is overleden. Hele huizen verwoest, in brand gestoken en alles vernield. Er was politie, specials force task, militairen en mariniers, ze stonden op de terugweg te controleren wie er in en uit ging. Wij zaten in een auto en geen problemen ervaren, onze gids zei dat er voor nu geen reden is tot paniek.”

Sinds het einde van de burgeroorlog in Sri Lanka (van 1983 tot 2009) bloeit het toerisme naar Sri Lanka behoorlijk op. In 2016 was er bijna geen maand waarin Sri Lanka niet in het nieuws was met onder andere de opening van een geheel nieuw RIU-hotelCorendon dat in de zomer begon met het aanbieden van de bestemming en er werd voor het eerst een Sri Lanka Roadshow georganiseerd in Nederland. Club Med liet eind vorig jaar nog weten dat het het Club Med Ceylon resort in het zuidwesten van Sri Lanka zal openen in 2019. Volgende week vind er in Amsterdam een Sri Lanka event plaats voor reisprofessionals. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor nog aanmelden.

Bekijk hier het actuele reisadvies voor Sri Lanka.