CoronavirusNieuws

Veelgestelde vragen over de SGR-bijdrage die vanaf deze week in rekening wordt gebracht

Per 1 februari 2021 wordt er door SGR-deelnemers een bijdrage van € 5 per persoon per boeking in rekening gebracht. Omdat reizigers hier ongetwijfeld meer informatie over willen, heeft SGR hierover een aantal veelgestelde vragen opgesteld. Hier lees je ze alvast.

Waarom moet ik een SGR-bijdrage van € 5 per persoon betalen bij het boeken van een reis?
In het voorjaar van 2020 kregen wij te maken met een pandemie. Covid-19 raakte ons allemaal. De wereld ging op slot en de meeste reizen konden daardoor niet doorgaan. Het gevolg hiervan nu is dat o.a. het aantal faillissementen van reisorganisaties toenemen, SGR meer garanties heeft uitgegeven dan normaal (garantie op vouchers) en de financiële middelen van SGR niet onbeperkt zijn. Het is belangrijk dat óók in de toekomst de consument zorgeloos kan blijven reizen en dat eventuele leningen die de overheid verschaft terugbetaald kunnen worden. Bovendien moet een garantiefonds zoals SGR blijven bestaan om de consument te kunnen beschermen tegen faillissementsrisico’s. Daarom is het besluit genomen om de bijdrage van de consument weer tijdelijk in te voeren, net als in de jaren 80 en 90, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de consument in de toekomst beschermt blijft bij faillissementen van reisorganisaties.

Vanaf 1983 betaalden consumenten bij het boeken van een vakantiereis een SGR-bijdrage. In 1999 was het fondsvermogen groot genoeg om ‘normale’ risico’s zonder bijdrage te dekken. De bijdrage van de consument was niet langer nodig. Door de bijdragen die de consument in de jaren 80 en 90 betaalde, kon iedereen daarna zorgeloos reizen zonder te hoeven betalen voor een garantie op de reis.

Ben ik verplicht om € 5 te betalen per persoon bij het boeken van een reis?
Aangesloten reisorganisaties gaan per persoon de bijdrage van €5,- betalen aan SGR. Dit wordt verwerkt in de prijs van de reis of je ziet de bijdrage op je factuur en/of boekingsbevestiging.

Deze veelgestelde vragen zijn ook terug te vinden op de website van de SGR.

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Vorige bericht

Vakantie? Dramatische scenario's...

Volgende bericht

Voucherfonds: enorme tijdsdruk...

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.