Nieuws

“Belachelijke ticketprijzen, verborgen slavernij, onze tijd om te reizen is voorbij”

Deel dit artikel

Belachelijke ticketprijzen, er is in het toerisme heel veel verborgen slavernij, de tijd om te reizen is voorbij voor de Westerse economieën en liever vandaag dan morgen true pricing. Het zijn discussiepunten die Elske Doets (CEO Doets Reizen) dropte tijdens de paneldiscussie op het Travel Congress in de Jaarbeurs (Utrecht).

“We verliezen heel snel uit het oog dat reizen na covid nog heel erg prijstoegankelijk is. Onze passagiers betaalden vorig jaar gemiddeld € 200 (exclusief belasting) voor een vliegticket naar Amerika. Dat er in het toerisme heel veel sprake is van verborgen slavernij hebben we op Schiphol gezien. Mensen worden onderbetaald, dat gebeurt ook bij cruisemaatschappijen. Ik pleit onder andere voor een ticketprijsverhoging.”

Daarnaast mist Doets in het debat heel erg het feit dat er vanuit de overheid geen stem wordt gegeven aan de natuur. “In Canada hebben ze heel veel beleid vanuit de overheid waarbij ze de natuur een stem geven. Dat is nodig! Mensen moeten hun egoïsme loslaten. In bepaalde werelddelen is er dus al beleid op dat vlak.”

“Ik denk dat het super belangrijk is dat reizigers een reële prijs gaan betalen voor wat ze doen waarbij planet en people worden meegenomen. Dus geen verborgen slavernij meer, de milieueffecten moeten worden meegenomen, evenals het investeren in duurzaamheid. Elke gek kan berekenen dat € 200 voor een vliegticket naar Amerika geen true pricing is. Dat is de perverse prikkel waar wij tegen moeten vechten. Ik kan dat eigenlijk niet met droge ogen aanzien. Zie reizen niet als een recht, maar als een luxe waarvoor je bereid moet zijn om te betalen.”

“Ik zit elke maand in het vliegtuig, dus ik heb een mega-uitstoot. In coronatijd kon dat niet, heb ik veel gewandeld en dacht ik; waarom gaan mijn klanten helemaal naar Canada toe om hun intrinsieke drijfveer – reconnecten met zichzelf en hun naasten, terwijl het ook in Nederland kan. Dat ik elke maand vlieg heeft een zakelijke reden. Practice what you preach is voor mij schier onmogelijk, want ik kan niet met een kano naar Canada. Als we alleen maar blijven veroordelen, komt er nooit een verandering.”

“Veel van onze ideeën komen vanuit ons Europees/westerse perspectief, bijvoorbeeld het bieden van diepe ervaringen zoals wij bij Doets Reizen ook doen. Er is een hele grote groep in de wereld, bijvoorbeeld in Azië, die de Zwitserse Alpen willen zien. We hebben te maken met een frictie in wereldbeelden. Het is natuurlijk heel erg egoïstisch van ons in Europa. Wij hebben lange tijd kunnen reizen en de opkomende economieën die krijgen nu de gelegenheid om te reizen, dus onze tijd is eigenlijk een soort van geweest, moeten we hen niet meer de gelegenheid geven om te reizen. Wij hebben de toerisme uren wel opgemaakt tegen hele lage prijzen.”

“Ik vind dat de reiswereld heel veel happy campers heeft. Wij willen mensen blij maken, dat is onze core business en we hebben als branche graag veel plezier met elkaar. Maar er is zijn grote uitdagingen. Ik tref te weinig dialoog over deze thema’s. Het pijnlijke gedeelte is dat het moeilijk is om van blijdschap naar iets pijnlijks te gaan. Je moet als sector door de pijn heen.”


Deel dit artikel

7 Reacties

 1. GJH
  20 januari 2023 at 17:10

  Elske neemt haar branche de maat, terwijl zij er zelf aan deelneemt. Bij true pricing zouden ticket-prijzen verdubbelen/verviervoudigen. Dat is geen discussie, maar misschien wishfulthinking?
  usd 200 voor een vliegticket nr Amerika – enkele reis dan!
  De lage lonen van de bagage afhandelaars worden betaald door private partijen – Schiphol nv besteedt dit uit!
  Wát is een goed loon voor een cruise steward uit de Philipijnen op een schip dat de wereld zeeën bevaart .
  Elske, de campers die u verhuurt, hoeveel rijden er elektrisch? Hoe kritisch bent u op brandstof verbruik?
  Ik raad u aan, functie elders, Greenpeace?

 2. Bart
  16 januari 2023 at 20:19

  Beetje raar artikel en best wel hypocriet als ik het zo mag noemen. Je noemt vliegen een luxe maar gaat wel zelf 12 keer per jaar naar Canada. Als het in coronatijd niet hoefde dan hoeft het nu ook niet. Je zou ook online afspraken kunnen maken of voor 3 maand in Canada verblijven. Scheelt je toch alweer 75% van je uitstoot op jaarbasis.
  Dus zorg er eerst maar eens voor dat je zelf wat verandert voordat je anderen gaat zeggen wat ze moeten doen.
  Of blijf gewoon doen wat je nu doet. Graag zelfs. En val ons niet lastig met deze onzin.

  • Andreas
   19 januari 2023 at 20:34

   Beste Bart, helemaal mee eens. Wat een hypocriete tante. Anderen de les lezen en zelf lekker in het vliegtuig stappen…en vast niet economie met krappe stoel.

 3. 16 januari 2023 at 17:55

  200,00 netto voor een vliegticket bij Doets, nemen ze wel erg veel eigen marge mee in hun prijsstellingen. Die mevrouw eigenlijk geen podium geven… Raaskalt maar wat.

 4. Norbert van der Glas
  16 januari 2023 at 17:30

  Dag Elske,
  Uiteraard spreek je mij aan als het gaat om cruises. Mensen worden onderbetaald? Gemeten ten opzichte van jouw inkomen? Of een modaal inkomen in Nederland? Of ten opzichte van inkomens in Azië? Niet lang geleden sprak ik een Filipijn. Hij gaf mij aan in 2 jaar aan boord meer te kunnen verdienen dan zijn hele leven op de Filipijnen. En hij heeft kost en inwoning. Hard werken, jazeker. Maar waarom tref ik zoveel personeel aan die soms 10 tot 15 jaar aan boord werken? Door een prima inkomen naar HUN maatstaven. En waarschijnlijk zijn die anders dan die van jou.

 5. 16 januari 2023 at 16:03

  @elske dus eigenlijk zeg je onze generatie heeft lekker de wereld kunnen afreizen en uitgewoond. We laten onze kinderen met de zooi achter en die mogen nergens meer heen. Wat een volgevreten wijsheden allemaal.

  • Leonie
   17 januari 2023 at 15:26

   Precies wat ik ook dacht, @Kees!

Vorige bericht

TAT's Travel Podcast – Slavernijexcuses / ketenaansprakelijkheid / Vakantiebeurs

Volgende bericht

Egypte nieuw bij YAXA Reizen

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.