Moet de ANVR-directeur, -voorzitter of -advocaat ook eerst bij MAX Vakantieman een traan laten voordat Schiphol besluit haar partners uit de reissector te compenseren?

Denk je als reisbedrijf dat je vrij spel hebt na de coronacrisis en er vol tegenaan kan, word je vol in de flank gereden door de vertragingen die ontstaan op luchthavens.

De afgelopen dagen heb ik wat vakantieverhalen van mensen aangehoord en wat viel mij op? Nederlanders die vanaf Schiphol vlogen, hoopten op een vertraging van minstens drie uur door de rijen. “We hadden ons er al op ingesteld en we hebben de drie uur vertraging gelukkig gehaald. We hebben nu geld verdiend door te vliegen…” Het moet niet gekker worden.

Maar opeens was daar gisteravond laat het bericht dat Schiphol reizigers gaat compenseren. Schiphol CEO Dick Benschop werd in het persbericht geciteerd met de volgende woorden:

“We vinden het uiterst vervelend dat er mensen zijn die door een lange rij bij de securitycontrole hun vlucht hebben gemist. Daarmee hebben ze een vakantie of een deel van hun vakantie moeten missen en met die mensen voelen wij mee. De uitzending van MAX Vakantieman en de oproep van de Consumentenbond onderstreepten dit gevoel. In deze bijzondere omstandigheden mogen we deze mensen niet tussen wal en schip laten vallen.”

Zou Schiphol en haar adviseurs écht de uitzending van MAX Vakantieman nodig hebben gehad om tot die conclusie te komen, om het gevoel te krijgen dat ze reizigers die nachtmerries krijgen bij het horen, zien of terugdenken aan Schiphol niet tussen wal en schip mogen laten vallen? Dat was toch al meteen duidelijk?

Dus, consumenten worden gecompenseerd, nu de reissector nog. Toch? De ANVR liet al in juni weten dat het een advocatenkantoor zou inschakelen (en dat is destijds ook gebeurd) dat de schade voor reisondernemingen die is ontstaan vanwege de personeelsproblematiek op Schiphol te verhalen op de luchthaven. Of moet de ANVR-directeur, -voorzitter of -advocaat ook eerst bij MAX Vakantieman een traan laten voor er reactie komt vanuit Schiphol. Zou er dan in een persbericht het volgende citaat van Benschop staan:

“We vinden het uiterst vervelend dat er reisbedrijven zijn die de problemen op Schiphol hun omzet of een deel van hun vakantie moeten missen en met die reisbedrijven voelen wij mee. De uitzending van MAX Vakantieman en de oproep van reisbedrijven onderstreepten dit gevoel. In deze bijzondere omstandigheden mogen we deze partners niet tussen wal en schip laten vallen.”

Om eerlijk te zijn denk ik dat het voor veel reisbedrijven en -professionals nog steeds voelt alsof Schiphol hen wél tussen wal en schip laat vallen. Trouwens, eerst maar eens afwachten hoe snel de consument de compensatie daadwerkelijk ontvangt. Als ik hen was, zou ik maar weer snel (wéér) achter aansluiten in de rij.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl