CoronavirusNieuws

Vakantiegangers in spanning: onzekerheid over reisadviezen

Honderden reizigers worden met de zomervakantie in aantocht in spanning gehouden of het reisadvies van hun vakantiebestemming gaat wijzigen of dat Nederland rood gaat kleuren op de ECDC-kaart. Specialisten, waaronder RIVM-baas Jaap van Dissel, lieten deze week weten dat het in de lijn der verwachting ligt dat Nederland komende week rood gaat kleuren op de ECDC-lijst. Buitenlandse Zaken liet al eerder deze week weten de Canarische Eilanden en de Balearen nauwlettend te monitoren.

Dit weekend begint voor de Regio Noord de zomervakantie waaronder naast de volledige provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland ook nog delen van de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht vallen. Toch lijkt het er niet op dat mogelijke wijzigingen van reisadviezen eerder bekend worden dan halverwege volgende week.

Frank Oostdam en Frank Radstake (ANVR) hebben vandaag aan TravMagazine alten weten dat de berichtgeving in de landelijke media over de mogelijkheid dat Nederland binnenkort rood kleurt op de ECDC-kaart  geen reden zou moeten zijn voor vakantiegangers om in paniek te raken.

Reisbedrijven reageren verschillend op de reisadviezen en bieden hun klanten ook diverse mogelijkheden wanneer reisadviezen wijzigen. Zo besloot Corendon vorige week om weer pakketreizen naar Turkije, dat BuZa een oranje reisadvies geeft, uit te gaan voeren. TUI besloot drie dagen geleden om alle reizen naar Turkije tot en met eind augustus te annuleren. Wanneer Nederland op de ECDC-kaart rood kleurt kunnen landen met maatregelen komen, waaronder verplichte quarantaine.

Het RIVM brengt, onder andere op basis van de ECDC-cijfers, standaard op maandag een advies uit aan Buitenlandse Zaken met betrekking tot de reisadviezen. Op woensdag worden de wijzigingen in de Staatscourant geplaatst en naar aanleiding daarvan worden de reisadviezen op donderdag aangepast.

“We snappen dat reizigers duidelijkheid willen of het reisadvies van hun vakantiebestemming gaat wijzigen, maar de ECDC-data zijn gisteren (donderdag 8 juli, red.) binnengekomen en daar zal eerst met grote zorgvuldigheid naar worden gekeken door onder andere het RIVM”, zo laat een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan TravelPro.

Op de ECDC-kaart die gisteren is gepubliceerd kleurt Nederland nog groen-geel. Echter lieten BuZa en VWS eerder deze week al weten de Canarische Eilanden en de Balearen nauwlettend te monitoren. Op de ECDC-kaart die gisteren is gepubliceerd kleuren de Canarische Eilanden en de Balearen rood. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Canarische Eilanden en de Balearen is op dit moment nog geel. Over het algemeen gesproken voeren reisorganisaties geen reizen uit naar gebieden met een oranje reisadvies.

Bij Buitenlandse Zaken blijven ze hameren op de risico’s van reizen. “Hoe de wereld er in de loop van de zomer uitziet, kunnen we nog niet voorspellen. Reizen is voorlopig niet zonder risico. Ga ook in de zomer alleen naar landen met een groene of gele kleurcode. En let op dat de situatie per land of gebied verschilt. Het reisadvies is een hulpmiddel, maar niet bindend. Op reis gaan en jezelf goed voorbereiden blijft je eigen verantwoordelijkheid.”

Van Dissel riep deze week op tot Europese harmonisatie met betrekking tot de cijfers en dergelijken waarop de ECDC de kleurcodes van bepaalt. Ook begint de roep om te stoppen met het monitoren van het aantal besmettingen in relatie tot de reisadviezen steeds groter te worden. Er zou worden gekeken om corona los te koppelen van de reisadviezen en vrij reizen binnen Europa met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk te maken.

Het RIVM was niet bereikbaar voor commentaar.

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Nederland nog groen-geel, Balearen en Canarische rood op ECDC-lijst

Volgende bericht

Ilse van Langen-Biesbroek wint TUI e-game

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.