RIU verdwijnt uit Turkije, dat heeft de Spaanse hotelketen bevestigd tegenover TravelPro. De samenwerking met de hotels vervalt op 30 maart 2018.

Een reden voor het stopzetten van de franchise-overeenkomst met het Turkse Kaya Hotels & Resorts, dat de vijfsterrenhotels Riu Kaya Belek en Riu Kaya Palazzo in Belek onder een franchise-overeenkomst exploiteert, wordt niet gegeven. Vooralsnog is RIU niet op zoek naar een nieuwe samenwerking in Turkije. Begin vorig jaar verdween RIU ook uit Tunesië.

Kaya Hotels & Resorts is onderdeel van de Kaya Holding, opgericht in 1974 door Burhanettin Kaya. De Kaya Holding heeft vandaag de dag bedrijven in diverse sectoren, zoals de bouw, financiën, olie, energie en voedsel. Er werken meer dan 3500 mensen bij de Kaya Holding.

De hotelketen RIU Hotels & Resorts werd in 1953 opgericht op Mallorca als kleine vakantieonderneming van de familie Riu, oprichter en huidige eigenaar in de derde generatie. De onderneming concentreert zich op vakantiehotels. Meer dan 70% van de hotels biedt de RIU All Inclusive service aan.

Met de opening van het eerste stadshotel in 2010, breidde RIU haar productaanbod uit met RIU Plaza, een eigen lijn van stadshotels. RIU Hotels & Resorts heeft op dit moment 95 hotels in negentien landen en 26867 werknemers, die elk jaar meer dan vier miljoen gasten ontvangen.