Er wordt door het demissionair kabinet met partners gekeken naar de mogelijkheid om Nederlanders te repatriëren uit Israël. De kritiek op het kabinet nam de afgelopen dagen toe, omdat andere landen al wel reizigers repatriëren.

“We zien dat Buitenlandse Zaken, de alarmcentrale van onze verzekering en de ambassade de balletjes naar elkaar toespelen”, aldus Richard Toes (bestuursvoorzitter scholengroep Driestar-Wartburg) gisteravond bij Op1 over de moeilijkheden die het terughalen van Nederlandse studenten in Israël oplevert. Naast de studenten en leerkrachten van de Driestar-Wartburg zitten er van meer opleidingen studenten vast in Israël, waaronder van de Christelijke Hogeschool Ede.

Honderden Nederlanders

De Telegraaf meldt dat er wordt gekeken naar het charteren van een vliegtuig. Er zouden nog geen plannen zijn om een militair vliegtuig te sturen, zoals Polen en Oostenrijk doen. De krant schrijft dat Buitenlandse Zaken niet precies weet hoeveel Nederlanders er in Israël zijn. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om honderden personen.

Registeren!

Buitenlandse Zaken schrijft op haar website dat het het belangrijkste is dat reizigers aan de ambassade laten weten dat ze in Israël of de Palestijnse gebieden zijn en hoe ze bereikbaar zijn. Dit kan door te registeren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken. Kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo worden reizigers geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weet men wie zich waar bevindt.

Repatriëren stap verder

Hanke Bruins Slot (minister van Buitenlandse Zaken) zei in diezelfde uitzending nog: “Repatriëring is eigenlijk een stap verder. Dat is op het moment dat er geen enkele commerciële vlucht meer mogelijk is, dat alle mogelijkheden uitgeput zijn en we het zelf moeten gaan organiseren. Omdat het reisadvies voor Israël nog op oranje staat, zijn we op dit moment vooral aan het kijken welke mogelijkheden er nog zijn via normale organisaties/luchtvaartmaatschappijen om dat te kunnen doen.” In de uitzending werd een geluidsfragment uitgezonden waarin een student vertelt over de raketten die over kwamen vliegen.

Heel ingewikkeld

Toes: “Het heeft een grote impact op mijn school, op jongeren, op docenten. Het is nu de vraag hoe onze mensen naar Nederland kunnen komen. Dat is een van de belangrijkste zorgen. Vandaag ben ik bijvoorbeeld uitvoerig bezig geweest om te kijken, kunnen wij wellicht een terugvlucht boeken? Maar dat is heel ingewikkeld en we zien dat Buitenlandse Zaken, de alarmcentrale van onze verzekering en de ambassade de balletjes naar elkaar toespelen en een stuk onduidelijkheid scheppen.”

Bijzonder

Toes noemt het heel bijzonder dat bijvoorbeeld diverse landen al wel de mogelijkheid hebben om hun eigen burgers terug te halen. “Wat houdt ons tegen om dat niet te kunnen?” Derk Boswijk (CDA) vertelde in de uitzending dat er wordt gesproken met airlines als KLM en Lufthansa.