Uit onderzoek van ForwardKeys, dat meer dan zeventien miljoen vluchtboekingen per dag analyseert, blijkt dat de recente aardbevingen in Indonesië sinds de tweede grote aardbeving dit jaar op 5 augustus, ervoor hebben gezorgd dat er een terugval is van 26% in het aantal boekingen naar de bestemming.

Op 29 juli was er sprake van een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter op het Indonesische eiland Lombok, waarbij twintig mensen omkwamen en meer dan 400 mensen gewond raakten. Slechts negen dagen later trof een tweede, nog meer verwoestende aardbeving met een kracht van 6,9 Lombok opnieuw waarbij 555 mensen om het leven kwamen en er meer dan 1.400 gewond raakten. Bovendien raakten meer dan 156.000 hun huis kwijt.

Vóór de aardbevingen was er sprake van een goed jaar wat betreft toerisme in Indonesië; het aantal boekingen steeg sinds 1 januari met 10% in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Die groei hield bijna op na de eerste aardbeving en na de tweede zijn de reserveringen met 26% gedaald, zo berekende ForwardKeys. De toeristenindustrie is bijzonder zwaar getroffen door de aardbevingen, omdat boekingen naar de belangrijkste toeristische bestemming van het land, Bali (dat grenst aan Lombok), harder zijn gedaald dan boekingen naar Indonesië in het geheel. Van 1 januari tot de eerste aardbeving was er sprake van een plus van 15,2% voor Bali; Sinds de tweede beving zijn ze echter met 42,9% gedaald.

Volgens de World Travel & Tourism Council is ’travel & tourism’ goed voor 10% van de totale werkgelegenheid in Indonesië, maar in de toeristische hotspots, zoals Bali en Lombok, is dat aanzienlijk hoger. Ter vergelijking: de boekingen naar de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, zijn met slechts 2,2% gedaald.