Sunweb mag Corendon nog niet overnemen, omdat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen voor de concurrentie van deze overname. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Sunweb en Corendon zijn beide grote aanbieders van pakketreizen voor zonvakanties naar onder andere bestemmingen rondom de Middellandse Zee.

Na de overname blijven er in Nederland weinig andere aanbieders van pakketreizen over: TUI, de grote concurrent, en enkele kleinere reisorganisaties. Volgens de ACM kan de vermindering van de concurrentie mogelijk leiden tot duurdere of minder goede pakketreizen voor vakantiegangers. “Ook wordt de combinatie Sunweb/Corendon mogelijk dusdanig groot dat andere aanbieders moeilijker vliegtuigstoelen kunnen boeken voor hun pakketreizen. Daarom wil de ACM meer onderzoek doen. Sunweb heeft aangegeven een vergunning aan te vragen voor de overname. De ACM gaat daarna vervolgonderzoek doen onder consumenten en concurrenten om te kijken of er na de overname voldoende concurrentie overblijft.”

Reactie Sunweb Group
Sunweb Group reageert als volgt: “Wij geloven dat Sunweb Group en Corendon elkaar in een snel bewegende en competitieve markt kunnen versterken. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ons vandaag laten weten dat zij hebben besloten om een diepgaander onderzoek te starten naar de voorgenomen overname. COVID-19 heeft een grote impact op de reissector en heeft als gevolg hiervan te kampen met een ongekende situatie. Dit proces loopt inmiddels meer dan een jaar en we verwachten dat de ACM het onderzoek zo snel mogelijk zal afronden. In België lopen momenteel soortgelijke gesprekken met de Belgische mededingingsautoriteit. Na een positief gesprek vorige week, verwachten wij nog in augustus formele goedkeuring op de overname van Corendon in België.”