De Nederlandse en Franse regering gaan samen kijken naar de toekomst van Air France-KLM. Vandaag gingen de verantwoordelijke ministers Wopke Hoekstra (Nederland) en Bruno Le Maire (Frankrijk) in gesprek om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

Het gesprek was nodig omdat de Nederlandse staat onverwachts aandelen in Air France-KLM heeft gekocht. De Fransen werden ‘overvallen’ door het besluit van de Nederlandse regering en er werd om opheldering gevraagd. Hoekstra lieten weten dat het kabinet de stap noodzakelijk achtte gezien het grote publieke belang van luchthaven Schiphol en luchtvaartmaatschappij KLM. “”Dit publieke belang werd tot voor kort voornamelijk gewaarborgd door afspraken over de invulling van het bestuur en over de positie van KLM binnen de holding Air France-KLM. Het is de conclusie van het kabinet geweest dat deze afspraken ons simpelweg te weinig zekerheden geven naar de toekomst toe.”

Inmiddels zitten de twee landen weer op één lijn en de komende maanden gaan ze intensief overleg voeren over hoe dit soort incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ook zeiden beide ministers te gaan werken aan een nieuwe toekomstvisie om Air France-KLM de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld te maken. Eind juni moeten deze overleggen afgerond zijn.

De positie van KLM-topman Pieter Elbers stond ook lange tijd ter discussie. Air France-KLM-topman Ben Smith kwam daarvoor zelfs naar Nederland om het gesprek aan te gaan met ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Smith wil dat KLM en Air France meer één bedrijf worden en dat er iemand uit het bestuur van Air France zitting neemt in de raad van commissarissen van KLM. Elbers zou volgens Smith dit proces belemmeren en bracht daarmee zijn positie in gevaar. Na de gesprekken werd besloten dat Elbers mag aanblijven als CEO van KLM. Elbers’ termijn wordt in april verlengd met vier jaar, zoals KLM-medewerkers en politiek Nederland wilden. Ben Smith wordt voorgedragen als lid van de Raad van Commissarissen van KLM.