De ANVR heeft met de start van het nieuwe jaar een brandbrief gestuurd aan de ministers van Financiën, EZK en SZW met het nadrukkelijke verzoek te komen tot passende steunmaatregelen voor de reisbranche, zeker nu deze nog tot tenminste medio maart geheel gesloten zal zijn. De ANVR vraagt de ministers met de reisbranche in gesprek te gaan om te komen tot hoognodige oplossingen.

“De oproep van het kabinet om helemaal niet naar het buitenland te reizen tot half maart komt bij reisondernemingen keihard aan. Wij betreuren het zeer dat er nu al een advies wordt gegeven over zo’n lange periode. Waarom niet de ontwikkelingen afwachten tot 12 januari, het moment van de volgende persconferentie, en dan handelen naar bevinden?”, vindt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. “De oproep om niet te reizen is begrijpelijk, maar de oproep om ook niet te boeken gedurende drie maanden is voor onze sector de genadeslag. Het belemmert reisorganisaties enorm in hun mogelijke herstel voor de periode na half maart 2021. Dit zou kunnen worden opgelost door als overheid te zeggen, net als Mark Rutte dat zelf deed tijdens zijn persconferentie 14 december, “boek geen reis voor de periode tot half maart.”

Compenseren
“Daarnaast hebben we in onze brief de overheid opnieuw gevraagd om de reisbranche effectief te compenseren voor de schade die de sector lijdt en heeft geleden door annulering en repatriëring. De reissector heeft die steun óók keihard nodig om te kunnen overleven. Al in de kamerbrief van maart 2020 is die compensatie van annuleringskosten overigens ook expliciet genoemd”, aldus Oostdam. “We hebben de overheid ook voorgesteld met ons na te blijven denken over het perspectief op reizen na medio maart 2021. En, last but not least, hebben we concreet voorgesteld de generieke steunmaatregelen zoals de NOW, TVL en TOZO op tenminste zes punten zo aan te passen dat reisondernemers (klein en groot) – anders dan nu het geval is – daar wel ten volle gebruik van kunnen maken.”