Nieuws

ANVR verzoekt beddenbanken maatregelen te nemen tegen ‘legionellahotels’

Europees is er een lijst met hotels die meer dan één keer met Legionella in verband kunnen worden gebracht en onvoldoende maatregelen hebben genomen om dit risico te beperken. ANVR-reisorganisaties houden hier al jaren rekening mee. Daarom heeft de ANVR in de afgelopen maanden de beddenbanken verzocht maatregelen te nemen tegen deze hotels. Vele beddenbanken hebben inmiddels beloofd dit te doen. De ANVR adviseert dan ook te werken met beddenbanken die rekening houden met deze ‘Legionella public alert list’.

Legionella is een vervelende en gevaarlijke ziekte. Reizen is een bekende risicofactor voor het oplopen van zo’n legionellalongontsteking. Van alle gemelde legionellosepatiënten in Nederland heeft bijna de helft tijdens de veertiendaagse incubatieperiode een reis gemaakt of buiten de eigen woning overnacht.

ANVR-reisorganisatoren krijgen van de ANVR informatie als een accommodatie onvoldoende maatregelen neemt om het risico op een besmetting met deze gevaarlijke ziekte te minimaliseren. Voor reisagenten is dit niet werkbaar. Zij boeken vaak hotels vanuit een beddenbank. Dus is het handiger als de beddenbank werkt conform deze public alert list van ELDSNet, onderdeel ECDC. Door deze Europese gezondheidsinstantie ECDC wordt namelijk een lijst bijgehouden van accommodaties (hotels, campings, villa’s, (cruise)schepen) waar méér dan één legionellabesmetting mee in verband kan worden gebracht.

Protocol
Het legionellaprotocol wordt in Nederland uitgevoerd door RIVM. De ANVR heeft hierover regelmatig overleg met RIVM en biedt organisatoren een handleiding inzake Legionellameldingen. De ANVR heeft in de afgelopen maanden de beddenbanken aangeschreven en hen verzocht maatregelen te nemen tegen hotels die op de ‘public alert list’ staan. Voor de beddenbanken is dit niet ingewikkeld. Zij kunnen zich aanmelden bij ELDSNet en krijgen -zonder kosten- automatisch alle mutaties van deze lijst, zodat men maatregelen kan nemen. Een behoorlijke groep beddenbanken heeft inmiddels aangegeven conform deze regels te werken en zich te abonneren op de legionellamailing. Hotels op deze alert list moeten zèlf maatregelen nemen, maar dit door de gezondheidsautoriteit van het betreffende land laten controleren. Zodra ELDSNet bericht heeft ontvangen van een verantwoordelijke gezondheidsautoriteit dat afdoende maatregelen zijn genomen, wordt de accommodatie van de lijst verwijderd.

Aansprakelijkheid
Reisbureaus hebben weliswaar een aansprakelijkheidsverzekering, maar niemand wil zijn klant bloot stellen aan het legionellarisico. Als een reisagent een hotelovernachting combineert met bijvoorbeeld een vlucht is met de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst sprake van een pakketreis en kan de agent aansprakelijk worden gesteld als organisator. Daarom is het van groot belang risico’s zo veel mogelijk te vermijden of te verminderen.

Hotelbeddenbanken die de ANVR hebben laten weten zich te abonneren en maatregelen te nemen met betrekking tot de gemelde accommodaties zijn:
– Hotels geboekt via Airtrade
– Expedia
– Hotelbeds (Bedsonline, GTA, Tourico)
– Teldar Travel
– Jumbo Tours / Vakantiebed
– Hotels geboekt via Vuelandia
– Webbeds (Totalstay, JacTravel, Sunhotels, Lotsofhotels, FIT Ruums, Destinations of the World).

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

ANWB: consument wil vliegtaks per vlucht

Volgende bericht

Armin van Buuren naar Disneyland Paris voor Electroland

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.