De ANVR heeft deze week in een noodkreet de Tweede Kamer gevraagd de reissector te hulp te komen, nu de branche ook de komende maanden nog in volledige lockdown zal zijn. De vorige week door het kabinet aangekondigde uitbreiding van de generieke steunmaatregelen zijn weliswaar een gedeeltelijke verbetering voor veel reisbedrijven, maar lost een aantal belangrijke problemen nog helemaal niet op.

“Vanzelfsprekend is de reissector blij met de steun die reisondernemingen gaan krijgen met het ‘Voucherfonds’ via garantiefonds SGR. Met die lening kunnen reisondernemingen gedeeltelijk invulling geven aan de wettelijke verplichting reizigers de reissom terug te betalen voor alle reeds geannuleerde reizen vanwege Covid-19 en waarvoor eerder een Reisvoucher met SGR-dekking is uitgegeven. Daarmee zijn reisondernemingen weliswaar gedeeltelijk geholpen, maar nog op geen enkele manier gecompenseerd voor de daadwerkelijke schade die zij hebben geleden door alle annuleringen en repatriëringen tijdens de eerste én de tweede lockdown en voor elke andere (negatieve) aanpassing van het reisadvies in de afgelopen tien maanden”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. “In een eerder stadium hebben wij al onderbouwd wat de kosten zijn waarmee de reissector is en wordt geconfronteerd: deze schade loopt in de honderden miljoenen euro’s. Reisondernemingen zouden echt ook op deze twee gebieden gecompenseerd moeten worden, zeker omdat in andere sectoren er wel bijvoorbeeld ‘voorraadcompensatie’ is gegeven”.

“Vanwege het negatieve reisadvies voor de komende maanden zijn de generieke steunmaatregelen als de NOW en de TVL voor de gesloten reisbranche van nog groter belang geworden. Wij zijn blij dat het kabinet in het laatste steunpakket er voor heeft gekozen om te differentiëren en vorige week de maatregelen nog verder heeft uitgebreid. Wij waarderen het dat voor zeer zwaar getroffen sectoren extra financiële steun mogelijk is. Wij constateren wel dat een deel van die maatregelen door het specifieke karakter van onze sector het voor onze ondernemers niet mogelijk is om er ten volle gebruik van te kunnen maken”, zegt Oostdam. “Wij hebben de Tweede Kamer daarom opgeroepen met ons mee te denken over verdere verbetering van met name de TVL en de TOZO. Dan gaat het over een passende oplossing voor seizoensinvloeden in het boekingspatroon; een % aandeel in de vaste lasten dat beter aansluit bij de daadwerkelijke kosten van reisondernemingen; een juiste omzetbepaling voor reisbemiddelaars; het opheffen van de blokkade voor reisondernemingen met ook een SBI-codering voor assurantietussenpersoon én betere toegang tot TVL en TOZO voor de kleinere reisorganisatoren en zelfstandige reisagenten. Over al deze punten gaan we graag op de kortst mogelijke termijn met de Tweede Kamerleden in gesprek”.