In een recente uitspraak heeft een Duitse rechter in Berlijn een eind gemaakt aan het gebruik van sommige airlines om de consument ná het sluiten van de vervoersovereenkomst extra te laten betalen wegens een tussentijdse kostenstijging.

Het gaat onder andere om brandstofkosten, veranderingen in belastingen en toeslagen, emissiekosten en wisselkoersveranderingen. Marinus Hoortnje van ReisRecht laat tegenover TravelPro weten dat de telefoon nog niet roodgloeiend staat met Nederlandse consumenten die klagen over extra extra toeslagen die zij moeten betalen na het maken van een boeking.

“Wij zijn onlangs in het verhaal rondom de brandstoftoeslagen gedoken en dat heeft bijzondere bevindingen opgeleverd. Het is met schimmigheid omgeven. Het wordt altijd zo omgebogen dat het in het voordeel is van luchtvaartmaatschappijen”, aldus Hoortnje.

De Duitse rechters zien in de clausule een schending van het beginsel van transparantie. Rechten en verplichtingen van de contractant moeten duidelijk, eenvoudig en nauwkeurig worden weergegeven. Daarnaast wordt de prijsaanpassingsclausule beschouwd als een ontoelaatbare eenzijdige overdracht van het marktrisico. Dit betreft met name de extra kosten als gevolg van wisselkoersschommelingen. De rechter acht het onredelijk dat de airline wél kan profiteren van  tussentijdse wijzigingen en de consument niet.

Volgens Frans de Bray, jurist bij ReisRecht, kan de uitspraak van de Duitse rechter ook voor de Nederlandse reiswereld grote gevolgen hebben aangezien het Europees recht betreft. Dat een toerist altijd nee kan zeggen tegen een tussentijdse prijsverhoging en daarmee zijn of haar geld terugkrijgt is volgens De Bray “volksvlakkerij”, zo stelt hij tegenover De Telegraaf. “Een vakantie vlak voor vertrek annuleren is geen optie, omdat er dan alleen dure alternatieven zijn.”

De ANVR laat haar leden weten dat de beslissing van de Duitse rechter geen grote gevolgen heeft voor de Nederlandse reisbranche. Volgens de ANVR regelen de huidige en aankomende Europese wetgeving, Nederlandse wetgeving en de ANVR-consumentenvoorwaarden dit zodanig dat een dergelijke verhoging wel is toegestaan bij de verkoop van een pakketreis. Bovendien stelt de ANVR dat een reiziger bij een tussentijdse prijsverhoging (als gevolg van bijvoorbeeld brandstoftoeslagen) deze verhoging kan afwijzen en de reis kosteloos kan annuleren.

Dit onderwerp en de veranderingen die met de ‘nieuwe Wet op de Reisovereenkomst’ vanaf 1 januari 2018 zullen gelden, komen ook aan de orde tijdens de workshops die de ANVR daarover de komende periode organiseert.