Nieuws

Florence en Mangkhut bedreigen miljoenen mensen

Het Rode Kruis maakt zich zorgen om de miljoenen mensen in de VS en op de Filipijnen die geraakt dreigen te worden door respectievelijk orkaan Florence en tyfoon Mangkhut. In de VS staat het Amerikaanse Rode Kruis in elf staten paraat om noodhulp te bieden. Er wordt verwacht dat de orkaan in North of South Carolina aan land komt. Meerdere staten hebben reeds de noodtoestand afgekondigd en meer dan 1 miljoen mensen hebben het advies gekregen te vertrekken.

Ook op de Filipijnen bereidt de overheid de bevolking in risico- en lagergelegen gebieden voor op evacuatie. Daar staat het Rode Kruis paraat met noodhulp-, zoek- en reddingsteams, maar ook water, sanitaire voorzieningen en medische posten staan klaar. Op de Filipijnen lopen 10 miljoen mensen risico geraakt te worden door Mangkhut.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten hebben al meer dan 1600 mensen dinsdagavond de nacht doorgebracht in noodopvang. De verwachting is dat er in totaal 100.000 mensen opgevangen moeten worden. Het Rode Kruis werkt samen met de autoriteiten om de evacuatiecentra te ondersteunen. Zij hebben al meer dan 1500 hulpverleners ingezet en mobiliseren extra vrijwilligers om straks te helpen.
Ondanks dat de orkaan is afgezwakt tot categorie 2, waarschuwt het Nationaal Orkaan Centrum nog steeds voor hoge windsnelheden van 175 kilometer per uur, golven tot vier meter hoog, overstromingen en stroomstoringen. Ook houden ze rekening met regenval tot 75 centimeter. Dit kan mogelijk helemaal tot aan New England in het noorden van de VS reiken.

Filipijnen
De verwachting is dat tyfoon Mangkhut met categorie 5 aan land komt op de Filipijnen en met zeer hoge windsnelheden en stortregens enorme schade op de eilanden zal veroorzaken. Voorspellingen geven aan dat hij in de ochtend van zaterdag 15 september aan land zal komen.
“We zijn bang voor de 10 miljoen mensen op de Filipijnen, die door deze destructieve storm geraakt kunnen worden. En zij hebben ook al de ontberingen van de laatste moessonregens in juli en augustus moeten doorstaan”, aldus Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis. “We bereiden ons voor op het geven van noodhulp en uitdelen van hulpgoederen. Onze medewerkers en vrijwilligers staan klaar om te helpen.”

Datateam 510, een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, ondersteunt het Filipijnse Rode Kruis met het voorspellen welke gebieden de meeste schade zullen lijden door de tyfoon. Zo kan het Filipijnse Rode Kruis de bewoners van de betreffende gebieden vooraf informeren en mogelijk ondersteunen met preventieve maatregelen. Daarnaast kunnen ze gemakkelijker bepalen waar vrijwilligers en middelen het hardst nodig zijn.

© 2018, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Nog enkele plaatsen beschikbaar voor het ANVR-Congres

Volgende bericht

KLM Health Services sluit Travel Clinic in Amsterdam

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."