Nieuws

Grondpersoneel KLM legt woensdag het werk neer

Woensdag 18 september legt het KLM grondpersoneel voor de derde keer in twee weken het werk neer. Jan van den Brink, die namens het FNV vorige week onderhandelde met de KLM: “De medewerkers pikken het niet meer. Ze doen zwaar en belangrijk werk, voor weinig geld. En KLM weigert dat op een fatsoenlijke manier te verbeteren.’ De werkonderbreking duurt woensdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Vorige week ging de FNV samen met de andere bonden weer om tafel met KLM om tot een akkoord over een nieuwe cao te komen. KLM kwam toen met een loonbod van gemiddeld 2,54 procent per jaar, terwijl de bonden 4 procent extra willen. “KLM wil alleen mensen aannemen met een contract voor 75% van een normale werkweek. Door de zware roosters kunnen de medewerkers er geen andere baan naast nemen. Deze werknemers hebben hierdoor een erg laag inkomen, terwijl ze juist op de zwaarste diensten worden ingezet”, aldus Van den Brink. Bij KLM komt veel zwaar werk voor, van medewerkers in de bagagekelder die koffers moeten sjouwen tot aan platformmedewerkers die de koffers in het vliegtuig moeten laden. Dat dit werk zwaar is, erkent KLM zelf ook. Van den Brink: ‘Ze zeggen dat het werk te zwaar is om je hele leven te doen, maar doen er niks aan om het lichter te maken. Ze draaien het zelfs om. Als je in de bagagekelder werkt, hoef je niet naar de sportschool, zeggen ze dan.’ Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van FNV dat KLM de belastbaarheidsnormen overtreedt.

Een ander probleem bij het werk van grondpersoneel vindt de vakbond de scheve verhouding tussen het aantal vaste medewerkers en uitzendkrachten. “Bij KLM werken duizenden uitzendkrachten, die altijd oproepbaar zijn, maar weinig worden ingezet. Dat betekent veel onzekerheid voor de uitzendkrachten. Voor de vaste medewerkers wordt het werk zwaarder als ze met veel uitzendkrachten werken: die moeten steeds opnieuw ingewerkt worden, hebben kortere diensten en maken het opnemen van verlof moeilijker”, aldus Van den Brink. FNV wil daarom naast de loonsverhoging ook dat de verhouding tussen vaste en flexibele krachten verbetert en dat de roosters lichter worden. De onderhandelingen over een nieuwe cao lopen al sinds mei. Onder de cao Grondpersoneel vallen zo’n 15.000 medewerkers

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Author

Vorige bericht

Greenpeace laat publiek actie tegen Schiphol kiezen

Volgende bericht

Inschrijving ANVR-Congres sluit donderdag

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."