Arjen LutgendorffBlogsNieuws

Jezelf zijn

Deel dit artikel

Kan je als reisprofessional en als reiziger die zich niet wil laten vaccineren nog wel jezelf zijn? Waar in sommigen landen homoseksualiteit verboden is, zijn in sommige landen en bij sommige reizen nu ook niet gevaccineerden ‘verboden’.

Wie vorige week door Amsterdam liep, kon niet om de regenboogvlaggen heen. De teksten ‘jezelf zijn’, ‘liefde’ en ‘vrijheid’ op de vlaggen zeggen precies wat ieder mens wil én wat je ook je medemens zou toewensen. Toch? Tenminste, de gemiddelde mens, de meeste mensen deugen in ieder geval.

In nog veel te veel landen kan je overigens niet jezelf zijn. Wat te denken van de ruim 70 landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Die arme Dick Advocaat krijgt de hele wereld inclusief de mannen van VI over zich heen omdat hij bondscoach van Irak wordt, maar als reissector staan we er toch ook maar bij en kijken we er naar hoe onze medemens eigenlijk niet zichzelf kan zijn in prachtige landen die we als reisbedrijven wel aanbieden. Kijk maar eens op de website van Amnesty of check hier of er een bestemming bijstaat die je wel eens verkoopt of die je als reisorganisatie aanbiedt waar homoseksualiteit verboden is.

Ook door het coronabeleid kunnen veel mensen straks niet meer zichzelf zijn. In heel veel landen zijn we nog steeds niet welkom en wanneer Amerika ervoor kiest om alleen volledig gevaccineerden toe te laten, ben ik bang dat er veel landen zullen volgen. Dan kunnen we ook wel een project ‘Zero Flags Project’ starten om het aantal landen dat (niet gevaccineerde) reizigers weigert naar nul te brengen.

Bij hoeveel reisbedrijven kunnen reizigers straks nog zichzelf zijn? Bij hoeveel reisbedrijven is testen voor toegang straks nog goed genoeg? De voetbalstadions en vliegtuigen zitten alweer (bijna) vol met ook een x-percentage dat niet is ingeënt, maar een groepsreis met 50 personen is alleen mogelijk voor volledig gevaccineerden? Als dat een eis is van een land dan begrijp ik het. Andere redenen die ik hoor: ‘We willen de groep beschermen’, ‘Je wilt als groep niet in quarantaine moeten door iemand die niet is gevaccineerd’ en ‘het brengt een hoop kosten met zich mee als je als groep in quarantaine moet’.

Een woordvoerder van het RIVM liet mij vandaag weten dat het wel zo is dat je door je te laten vaccineren het risico op ziekte, besmetting en het doorgeven van het virus verlaagt, maar het risico is niet nul. “Het vaccin beschermt niet 100%. Of het zin heeft om alleen gevaccineerden mee te nemen is per situatie verschillend en zou onderzocht moeten worden. Wij als RIVM nemen geen standpunt in over de keuze van reisorganisaties om alleen volledig gevaccineerde reizigers mee te nemen.”

Natuurlijk reageren de meeste reizigers die de mededeling krijgen dat alleen volledig gevaccineerden mee mogen op een groepsreis met begrip en respecteren zij de keuze van de reisorganisatie, want de meeste mensen deugen. En we doen het samen, dus je wilt niet dat je als niet gevaccineerde een gevaccineerde medereiziger aansteek. Omgekeerd kan het ook, maar daar hebben we het even niet over, dan had je je maar moeten vaccineren.

Ik zit eigenlijk te wachten op de eerste berichten van reisbedrijven die niet gevaccineerden hebben buitengesloten van deelname waar zich dan tóch een coronageval voordoet en iedereen in quarantaine moet. ‘Karma is a bitch!’ zal de deelnemer die niet mee mocht denken. ‘We hebben er alles aan gedaan om het te voorkomen’, zal het reisbedrijf zeggen. Gelukkig mogen rokers, alcoholverslaafden, ruziezoekers en slechte chauffeurs nog wel mee als zij zich volledig hebben gevaccineerd en héél begrijpelijk om mensen die zich niet laten vaccineren buiten te sluiten. Of toch niet? Lastig hoor.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl


Deel dit artikel
Vorige bericht

Hillman Travel: Belgische winkels failliet, Nederlandse activiteiten gaan door

Volgende bericht

Heropening Victoria Falls: vaccins beschikbaar voor alle 35.000 inwoners

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.