Steeds vaker blijken Nederlandse wintersporters geblesseerd te raken door hun eigen skifouten. Dat stelt wintersporttrendwatcher Bert Romani van het Snowhowcenter.

‘De ontwikkelingen op het gebied van skimateriaal zijn de laatste jaren niet stil blijven staan alsmede de manier van prepareren van de pistes en het gebruik van kunstsneeuw. Door de carveski is de manier van skiën veranderd en is vooral de snelheid in bochten toegenomen. De Nederlandse skiër weet daar niet altijd goed mee om te gaan en belandt in het ziekenhuis. Ook het veelvuldig gebruik van kunstsneeuw zorgt vaak voor harde pistes waarbij een goede skitechniek vereist is om op de been te blijven. De pistemachines stampen vers gevallen sneeuw vaak hard aan om een zo mooi en glad mogelijk sneeuwdek te krijgen, maar juist deze ondergrond vraagt om de juiste techniek’, aldus Romani.

Te weinig les
In de regel neemt de Nederlandse wintersporter volgens hem veel te weinig les. ‘Als men redelijk parallel beneden komt is men al tevreden en stopt men met de skilessen. Ook kinderen worden van de skischool gehaald op het moment dat ze beter en sneller gaan skiën dan hun eigen ouders’, stelt hij. Volgens hem bezoekt slechts een beperkt aantal fanatiekelingen regelmatig een skibaan in Nederland om iets aan de techniek te doen. Ondanks de uitstekende lesmogelijkheden in Nederland op verschillende soorten kunstskibanen, blijkt in de praktijk dat het technische niveau onder de maat is. Het Snowhowcenter pleit voor een betere voorlichting en speciale lesprogramma’s in binnen- buitenland om de Nederlandse wintersporter bij te scholen. Er is vraag naar meer flexibiliteit in tijden en attractievere lesprogramma’s moeten de Nederlandse wintersporters overtuigen weer eens les te nemen.