CoronavirusNieuws

“Opsteker voor reisbranche en internationaal reizen”: VK haalt alle landen van rode coronalijst af

Deel dit artikel

Het Verenigd Koninkrijk heeft alle landen van de ‘rode coronalijst’ gehaald, waardoor er vooralsnog voor geen enkele reiziger meer sprake is van een 10-daagse quarantaine in een speciaal quarantainehotel. “Dat is een mooie opsteker voor hen die internationaal willen reizen en voor al die mensen die in de reisbranche werken”, aldus Grant Shapps (minister van Transport).

Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Haïti, Panama, Peru en Venezuela worden aanstaande maandag als laatste landen van de lijst gehaald, waardoor er geen landen meer overblijven in de hoogste categorie van COVID-reisbeperkingen die de Britse regering aan reizigers uit bepaalde landen had opgelegd.

De Nederlandse reisbranche wacht in spanning af wat er met de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat gebeuren. Vandaag zou er een online meeting zijn voor aanbieders van verre reizen waarin onder andere meer informatie zou worden verstrekt over de reizen, maar het ministerie heeft om meer tijd gevraagd. Volgende week wordt meer informatie verwacht. De ANVR hoopt dat de wereldkaart er volgende week een stuk geler uit zal zien, zo liet Walter Schut (ANVR) vandaag nog aan TravelPro weten.

De rode coronalijst verdwijnt overigens niet, zo liet Shapps weten. Om de drie weken wordt er gekeken of er weer landen op de lijst worden gezet of niet. “We zullen de rode lijst-categorie behouden als voorzorgsmaatregel om de volksgezondheid te beschermen en zijn bereid om indien nodig landen en gebieden toe te voegen”, zo laat Shapps op Twitter weten.

Het systeem van hotelquarantaine werd in februari door de Britse overheid ingevoerd als reactie op de opkomst van nieuwe coronavirusvarianten in verschillende delen van de wereld. ‘De ministers stonden ook onder druk om de COVID-percentages met betrekking tot internationale reizen laag te houden’, zo schrijven Britse media.

Degenen die in het VK aankomen vanaf een bestemming op de rode lijst – of die in de tien dagen voor hun reis naar het VK in een land of gebied op de rode lijst zijn geweest of er doorheen zijn gereisd – moesten tien dagen in een quarantainehotel doorbrengen onmiddellijk na hun aankomst.

De kosten hiervoor waren £ 2.285 (€ 2700) voor volwassenen, met lagere tarieven voor kinderen. Het overtreden van de quarantaineregels kan leiden tot boetes tot £ 10.000 (€ 11.800). Sinds de invoering van de hotelquarantaine in februari hebben meer dan 200.000 mensen in deze hotels gezeten. Vandaag de dag moet iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk reist vooraf een passagierslokalisatieformulier invullen, tenzij ze zijn vrijgesteld.


Deel dit artikel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

TAT’s Travel Podcast vanaf RMC met Ammerlaan (Sunny Cars) en Steenhuisen (Askja Reizen)

Volgende bericht

Transavia start onderzoek naar incident op Schiphol

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.