Nieuws

‘Stedentrip met trein vaak goedkoper dan met vliegtuig’

Deel dit artikel

Met de trein naar een vakantiebestemming in Europa is vaak voordeliger dan met het vliegtuig. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De reistijd is meestal wel langer met de trein.

De Consumentenbond peilde de prijzen van vijf stedentrips binnen Europa in het hoogseizoen (herfstvakantie) en laagseizoen, inclusief verplicht bijkomende kosten en kosten voor handbagage. Het ging om retourtjes voor 2 personen naar Berlijn, Londen en Parijs en voor twee volwassenen en twee kinderen naar Praag en Kopenhagen. Van de tien reizen uit de steekproef, zijn er acht goedkoper met de trein dan met het vliegtuig.

Praag
Vooral naar Praag bleek de trein een voordelige keuze, omdat kinderen onder 17 jaar gratis reizen. In het hoogseizoen zijn de treinkosten naar Centraal Station Praag en terug voor een gezin uit Tilburg gemiddeld €120 per persoon. Met het vliegtuig zouden zij ieder €265 kwijt zijn.

Kopenhagen
Ook Kopenhagen is met de trein een stuk goedkoper: €100 per persoon, ten opzichte van €170 met het vliegtuig.

Londen
Naar Londen is het meestal goedkoper met het vliegtuig. Maar dat hangt wel af van de reisperiode en de luchthaven waarop wordt gevlogen. In het laagseizoen is vliegen op luchthaven Londen City duurder dan met de trein.

Reisduur
De trein is in bijna alle gevallen langzamer dan het vliegtuig. De reis naar Praag duurt zelfs twee keer zo lang met de trein. Maar bij een reis naar Parijs is het tijdsvoordeel van het vliegtuig ten opzichte van de trein een stuk kleiner. Een stel dat vanuit Assen naar de Lichtstad reist, is met de trein slechts 20 minuten langer onderweg.


Deel dit artikel

1 Comment

  1. […] moet worden per trein.” De Consumentenbond liet begin dit jaar weten dat het berekende dat een stedentrip in Europa met de trein goedkoper is. Eelko van Drongelen reageerde daarop met de column ‘Trein goedkoper dan het vliegtuig? […]

Vorige bericht

Code rood vanwege sneeuwval in Oostenrijk

Volgende bericht

Reisburo Cerimovic eerste winnaar dineractie de Jong Intra Vakanties

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."