De IJslandse budgetluchtvaartmaatschappij WOW Air heeft vandaag meerdere vluchten ‘gecanceld’ nadat eerder gesprekken met potentiële investeerders op niets uitliepen. In Engelse kranten zorgde het staken van de ochtendvlucht van Gatwick naar Reykjavik tot speculaties, waarbij werd geschreven dat de airline de vlucht had gecanceld omdat er angst was voor een komend faillissement. Een woordvoerster van WOW Air heeft laten weten dat de Gatwick-vlucht van vanochtend werd gecanceld vanwege de vertraging van een inkomende vlucht vanuit Noord-Amerika waardoor Wow Air haar twee vluchten naar Londen heeft gecombineerd tot één vlucht.

Binnen enkele uren na het mislukte overleg met Icelandair begon WOW Air met het annuleren van vluchten, inclusief de vroege ochtendvlucht van Reykjavik naar Gatwick. Passagier laten op social media weten niet blij te zijn met de annuleringen. “Geen hulp bij de terugbetaling van eten / vlucht.” Ook vanuit Montreal zou een vlucht naar Reykjavik met vertraging gaan vertrekken, volgens WOW Air om technische redenen. Media noemen betalingsachterstanden aan de vliegtuigverhuurder als reden. Er zijn vandaag ook vluchten van Reykjavik naar Chicago en Pittsburgh geannuleerd.

Vorige week brak een Amerikaanse investeringsgroep gesprekken af over een redding voor WOW Air, dat in financiële problemen verkeerd. Woensdag jl. werden gesprekken met Icelandair, de concurrent van WOW Air, hervat over een overname maar deze liepen ook op niks uit. Een eerdere redding door Icelandair, waarbij de waarde van WOW Air op ongeveer € 15 miljoen werd geschat, werd in november 2018 geannuleerd. Over de gesprekken tussen WOW Air en Icelandair werd in een officieel statement gemeld: “Er is besloten dat een mogelijke betrokkenheid bij WOW Air, zoals aangekondigd op 20 maart jl., niet zal plaatsvinden. Daarom zijn alle gesprekken tussen de partijen beëindigd.”

WOW Air, dat werd opgericht in november 2011 en haar eerste vlucht uitvoerde op 31 mei 2012, is momenteel in gesprek met schuldeisers. Later vandaag wordt meer informatie verwacht over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. De vlucht van WOW Air van Schiphol naar Reykjavik is vanochtend op tijd vertrokken. De eerstvolgende vlucht van Schiphol naar IJsland is morgen. De lowcost airline vliegt vanuit IJsland op bestemmingen in Europa, Azië en Noord-Amerika.