Arjen LutgendorffBlogsCoronavirusNieuws

Vakantie? Dramatische scenario’s…

Deel dit artikel

Wanneer we weer op vakantie kunnen? Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge durfden tijdens de persconferentie nog niet precies te zeggen wanneer we weer van een zonvakantie, familieweekendje, stedentrip, verre reis, rondreis, cruise of wintersport kunnen genieten. Dramatische scenario’s kwamen er wel voorbij. Dramatische scenario’s waarom de vraag ‘wanneer kunnen we weer op vakantie?’ niet kan worden beantwoord.

“Als vanavond de productielocaties van de vaccinleveranciers afbranden of er gebeurt iets anders waardoor de vaccins niet meer geleverd kunnen worden, dan kun je nooit niet die garantie 100% geven. Je kunt geen harde garanties geven, want ik produceer die dingen niet zelf.” Zo, dat was het eerste scenario, zoals onze minister-president hem gisteren schetste. Je verwacht het niet van zo’n man, maar toch, opmerkelijk scherp.

Ik was wel blij dat hij van tevoren liet weten dat hij een dramatisch scenario ging schetsen, toch iets waar je in eerste instantie minder vanuit gaat, anders zou ik ieder moment bang zijn geweest dat die productielocaties van de vaccinleveranciers ieder moment zouden kunnen afbranden. Alvast een paar voorzetjes voor Mark en Hugo om ook bij de volgende persconferentie een paar dramatische scenario’s in te koppen…

Als alle landen ter wereld Nederlanders tot en met, bijvoorbeeld 2043 blijven weigeren, dan is de kans groot dat we in 2043 nog niet op vakantie kunnen. Ik kan geen harde garanties geven wanneer we naar welk land op vakantie kunnen, want ik beslis niet voor die landen of ze Nederlandse vakantiegangers gaan toestaan om vakantie te vieren in hun land.

Als op een gegeven moment alle brandstof op is waarop vliegtuigen vliegen, dan kunnen alle vliegreizen niet doorgaan en gaan luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia en TUI fly failliet, als de overheid ze niet blijft steunen. Ikzelf kan geen harde garanties geven of alle luchtvaartmaatschappijen blijven bestaan, want ik ga niet over de brandstof.

Als we als overheid niet opschieten met het regelen van het Voucherfonds, dan krijgt straks geen enkele Nederlandse vakantieganger met een voucher z’n geld terug. Of je nu één voucher hebt of veertien. Ik kan er geen keiharde garanties over geven, want ik kan niet met zekerheid zeggen of de besprekingen over de regelingen ervan op tijd kunnen plaatsvinden.

Als één dag voor de schoolvakantie blijkt dat alle kinderen corona hebben, of als er in ieder klas éen kind is dat ziek is (wat overigens al erg genoeg is), dan kunnen al die kinderen én hun gezinnen én de mensen die ze in die dagen daarvoor hebben gezien, niet op vakantie. Ik kan daar geen harde garanties over geven, want ik let er niet op of de mensen met wie die kinderen omgaan zich wel aan de coronaregels houden.

Als alle bussen van busrondreis-aanbieders afbranden, dan kunnen alle mensen die een busrondreis hebben geboekt in ieder geval geen busrondreis maken. Ik kan geen garanties geven of de busrondreizen zoals ze nu gepland zijn door kunnen gaan, want ik bewaak de stallingen van de bussen niet.

Als één iemand op een cruiseschip, ik noem bijvoorbeeld een ouder iemand die zo nu en dan wat vergeetachtig is (het is maar een scenario), vergeet om zich aan de coronaregels te houden (was je handen kapot, nies in je elleboog, enz.), dan zou het kunnen gebeuren dat zo’n heel schip weer ziek wordt. En als dat gebeurt, ik zeg niet dat het gebeurt, dan zou het kunnen dat zo’n schip weer nergens mag aanmeren en dat de rest van die vakantie dus wordt gecanceld. Ik kan daar geen garanties over geven, want ik ben niet die persoon op dat cruiseschip die zich niet aan de regels houd.

Als er in 2043 een vakantie corridor is gerealiseerd, bijvoorbeeld naar één van de Canarische Eilanden, en iemand raakt ziek. Als het nou gebeurt dat daardoor tóch iedereen in die vakantie-bubbel-corridor het coronavirus oploopt, dan zou het kunnen dat de over-over-over-opvolger van Rutte besluit om Nederlanders te verbieden om tot het begin van de 22e eeuw niet meer op vakantie te gaan. Ik kan daar geen garanties voor geven, want ik ben niet de over-over-over-opvolger van Rutte.

Als we nu alle Nederlandse vliegvelden sluiten, dan kunnen we helemaal niet meer vanuit Nederland vertrekken voor een vliegvakantie. En, als Duitsland, Frankrijk en België dat ook doen (heeft Luxemburg eigenlijk een serieuze luchthaven?!), dan moeten we eerst nog verder reizen voordat we met het vliegtuig op vakantie kunnen. Ik kan geen garanties geven over het sluiten van luchthavens, want…uhm.

Als het tot het eind van de zomervakantie blijft regenen en als de strenge coronamaatregelen van toepassing blijven op de Nederlandse vakantieparken, dan zit ook niemand te wachten op een vakantie in Nederland en al helemaal niet op een kampeervakantie in Nederland. Ik kan geen weergaranties geven, want ik produceer het weer niet.

Als alles doorgaat zoals gepland, dan gaan we voorlopig nog helemaal niet op vakantie, als er niet meer wordt gepland op het gebied van reizen en dus alles wat voor de reissector van belang is. Als, maar als je kijkt naar de afgelopen weken en maanden, dan moet je altijd ‘als’ in je achterhoofd houden als je jezelf niet voor de gek wilt houden (als je dat al weleens doet). Als we kijken naar alle prognoses, zoals we die ook in de reissector maken, dan moet je er vanuit dat er dingen kunnen veranderen als dingen niet zo lopen zoals je had geprognotiseerd.

Als we nog jarenlang te maken hebben met het coronavirus, als het vaccin niet blijkt te werken, als daardoor steeds meer mensen hun baan verliezen, als mensen daardoor ervoor kiezen om de vakantie maar een jaartje over te slaan, als daardoor steeds meer reisbedrijven failliet gaan, als…

Als je nog iets zinnigs verwacht, dan kan ik je daar geen garanties voor geven. Mark en Hugo hadden overigens wél een geüpdatete routekaart, een woord waarbij je aan vakantie zou denken, maar de reissector komt er helaas niet op voor. Als dat maar goedkomt, want wat als we nou toch op vakantie willen?

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl


Deel dit artikel
Vorige bericht

Video - Tourism New Zealand: stop met het kopiëren van social influencers

Volgende bericht

Veelgestelde vragen over de SGR-bijdrage die vanaf deze week in rekening wordt gebracht

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.