Het vliegtuig blijft de meest gekozen wijze van transport, zelfs weer iets meer dan vorig jaar. Dit gaat ten koste van het eigen vervoer. Van vliegschaamte is geen sprake. Dat blijkt uit het jaarlijkse ANVR vakantieonderzoek dat is uitgevoerd door GfK.

Met name jongeren hebben een reis geboekt met het vliegtuig (63%), terwijl 35-49-jarigen relatief vaak voor eigen vervoer kiezen (45%) en 65+ers voor busvervoer (9%). Vergeleken met de overige type vakanties pakt men voor een stedentrip vaker de trein (12%).

Gemiddeld wordt er ruim 2.000 euro uitgegeven aan een vakantie en gaat men met 2 personen. Het verblijf duurt gemiddeld 12 dagen en men boekt dit een half jaar tot 3 maanden van tevoren. Ruim 4 op de 10 reizigers denkt binnen nu en 3 maanden opnieuw een buitenlandse vakantie te boeken. Voor 6 op de 10 Nederlandse reizigers hebben de huidige prijsverhogingen geen invloed op hun zomervakantie.

De meerderheid van de reizigers boekt zowel reis als verblijf, waarvan meer dan een derde dat in één pakket regelt. Voordeel hiervan is het gemak om het niet allemaal zelf uit te hoeven zoeken en het biedt de reiziger veel extra zekerheden. De belangrijkste reden om de reis zelf samen te stellen is meer mogelijkheden en flexibiliteit.

Reizen worden rechtstreeks bij de aanbieder geboekt of via een reisbureau, in het grootste deel van de gevallen via de website. Ruim 60% van de reizigers heeft tijdens corona gebruik gemaakt van de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Momenteel maakt slechts 13% hier regelmatig gebruik van. Bijna een derde gebruikt de adviezen een enkele keer.