In Nijmegen wordt er vanavond fors gediscussieerd over de gevolgen van massatoerisme waar geen einde aan lijkt te komen en de grote schaal waarop mensen voor weinig geld over de wereld reizen. Tijdens de ‘Reizen is het nieuwe roken – VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen’ wordt er gepraat over de consequenties van het moderne toerisme en hoe de wetenschap hiernaar kijkt, maar ook de vragen ‘is duurzaam toerisme mogelijk?’, ‘Kun je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie?’, ‘Welke keuzes maak je zelf?’ en ‘Is reizen toch nodig, ondanks alle gevolgen voor klimaat, om je blik te verruimen en voor internationaal begrip?’ komen aan bod.

Onder de gasten Caroline de Greeff, oprichtster van sociale onderneming Fair2, waarmee zij reizen aanbiedt die bijdragen aan duurzame economische ontwikkelingen en ‘self-empowerment’ in armere landen waarvoor een nieuw reisconcept is ontwikkeld. Naast De Greeff is Arnoud Lagendijk aanwezig, hoogleraar sociale geografie aan de Radboud Universiteit, met leeropdracht economische geografie. Hij bestudeert onder andere de verspreiding van alternatieve sociaal-economische praktijken en beleidsconcepten over de hele wereld. Bea Schouten, Gedeputeerde van de Provincie Gelderland, gaat onder andere over toerisme, milieu, leefbaarheid, gebiedsopgaven en is zowel persoonlijk als bestuurlijk gedreven als het gaat om de bevordering van duurzaam toerisme en namens de provincie mede-organisator van congres duurzaam toerisme: Global Green Destinations Days op 27 september in Nijmegen. Rosalie Thomassen is projectleider bij Stichting Summer Capital. Zij promoten Nijmegen als Summer Capital, de zomerhoofdstad van Nederland als mooie bestemming voor een vakantie in Nederland met als motto: waarom altijd maar ver weg reizen, als Nederland nog zoveel te ontdekken heeft?

De toegang tot de meet-up is gratis. Het programma begint om 19.30 uur met het samen bekijken van de gehele uitzending van ‘Reizen is het nieuwe roken’. Na de pauze (20.15-20.30 uur) begint het debat met gasten en aanwezigen. Locatie: De Villa (Oranjesingel 42, Nijmegen).