In samenwerking met de internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection heeft reisbrancheorganisatie ANVR recentelijk de welzijnsrichtlijnen voor diervriendelijk toerisme en de bijbehorende training voor reisorganisaties geactualiseerd. Een belangrijke wijziging is het advies aan reisorganisaties om geen attracties meer aan te bieden of te promoten, waar dolfijnen en walvisachtigen kunstjes doen of aangeraakt kunnen worden. Dergelijke attracties gaan onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed.

“Het is geweldig dat de Nederlandse reisbranche deze belangrijke volgende stap zet en daarmee voorop blijft lopen als het gaat om dierenwelzijn. Eerder was het advies al om bijvoorbeeld geen olifantenkampen aan te doen waar direct contact tussen olifant en bezoeker toegestaan is. Reisorganisaties die de herziene richtlijnen in de praktijk brengen, zullen niet naar shows met wilde dieren gaan en ook geen bezoek meer brengen aan dolfinaria waar dolfijnen en walvisachtigen kunsten vertonen, of waar ander direct contact met deze dieren (zoals zwemmen) mogelijk is”, legt Sanne Kuijpers, programmamanager bij World Animal Protection, uit.

De richtlijnen werden in 2016 voor het eerst gepresenteerd en de bij ANVR aangesloten reisorganisaties hebben met de geactualiseerde documenten duidelijke handvatten over wat wel en niet past bij een diervriendelijke ontmoeting met dieren tijdens vakanties. “Als brancheorganisatie werken wij, samen met onze 290 reisorganisaties, constant aan ‘Better holidays’, aan een wereld die mensen en bestemmingen verbindt en plezierige ervaringen creëert, aan een wereld die mens, cultuur, natuur, dieren en milieu respecteert, beschermt en positief bijdraagt aan de maatschappij. En dit is weer zo’n stap op de goede weg”, aldus Frank Oostdam, directeur ANVR.

Internationaal voorbeeld
De Nederlandse richtlijnen van de ANVR zijn niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat het Nederlandse reisaanbod diervriendelijker wordt, maar kunnen ook een voorbeeld zijn voor (zuster)organisaties in andere landen. De ANVR-richtlijnen zijn een aanscherping op de Global Welfare Guidance for Animals in Tourism van ABTA, de Engelse toonaangevende reisbrancheorganisatie. “Wij hopen dat ABTA in navolging van ANVR in de toekomst het aanbieden van vermaak met dolfijnen en walvisachtigen ook het stempel ‘onacceptabel’ geeft en zijn gecommitteerd om hen van advies te blijven voorzien”, aldus Sanne Kuijpers. “We hopen dat alle reisorganisaties de vernieuwde richtlijnen aangrijpen om hun excursies met dieren nog eens onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.”