Twee politiemensen zijn vermoord bij de Leeuwenpoort, een toegangspoort van de Tempelberg in Jeruzalem. Een derde agent raakte gewond. De drie daders zijn doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen. Ondanks dat het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er in Israël geregeld sprake is van geweld en aanslagen, laten toeristen zich er niet door weerhouden. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) liet juist deze week nog weten dat uit haar cijfers blijkt dat het eerste halfjaar van 2017 een recordaantal toeristen kent die Israel hebben bezocht.

Voorgaande aan de aanslag maakten de daders, die afkomstig waren uit Umm al-Fahm, nog een selfie voor een moskee waarbij ze de tekst ‘vanaf nu zal de dag nog mooier zijn’ plaatsen. Nadat ze het vuur opende met automatische wapens probeerden zij er nog vandoor te gaan. Naast automatische geweren hadden ze ook nog een handvuurwapen en messen, waarmee ze hebben geprobeerd mensen neer te steken, zo heeft de politie laten weten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanslag van vanochtend nog niet opgenomen in haar reisadvies. Wel waarschuwt het in haar reisadvies voor militante groepen die in de Sinaï (Egypte) raketbeschietingen uitvoeren. Op 8 februari 2017 werden nog vier raketten afgevuurd op de stad Eilat in Israël. Hierbij vielen geen slachtoffers. De raketaanval werd opgeëist door een lokale afdeling van ISIS (Islamitische Staat).

Van januari tot en met juni werden er niet minder dan 1,74 miljoen aankomsten van toeristen in Israel geteld, wat een toename van 26% ten opzichte van vorig jaar is. Deze vakantiegangers zijn goed voor een omzet van 9,4 miljard sjekel voor de joodse staat. De meeste plezierreizigers kwamen in de maand juni: circa 303.000. 91% van deze toeristen kwam in Israel per vliegtuig aan. De overige 9% kwam de joodse staat via een landsgrens binnen, waarvan de meerderheid vanuit Jordanië.

Het ministerie waarschuwt voor steekpartijen, schietpartijen en aanslagen waarbij voertuigen worden gebruikt. Ook worden er stenen en molotovcocktails gegooid naar personen en voertuigen. Wees extra alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook extra alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes.’ Het ministerie waarschuwt ook voor reizen in de grensgebieden met Jordanië, Syrië, Egypte en de Gazastrook.

Met name China is verantwoordelijk voor de toename in vakantiegangers die Israel aan doen. Het aantal toeristen uit China is met 76% toegenomen. De meeste vakantievierders komen echter nog altijd uit de VS, waar een groei van 20% heeft plaatsgevonden.

Volgens de Israelische minister van Toerisme Yariv Levin laten de recordcijfers zien dat zijn beleid werkt. Zijn ministerie is de laatste tijd zeer actief in het promoten van het land aan de Middellandse Zee. Door onrusten zijn verschillende populaire vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee, zoals Tunesie en Turkije, minder populair geworden bij zonzoekers. Israel heeft op deze markt ingespeeld en naar nu blijkt met resultaat. Op internet is momenteel de video ‘Don’t Go To Israël‘ erg populair met inmiddels meer dan 4,5 miljoen views.

Levin stelt dat de toename in toeristen een ‘uitzonderlijke bijdrage levert aan de Israelische economie en werkgelegenheid’. Hij zegt te hopen de komende maanden goede resultaten te blijven zien. De Israelische vliegmaatschappij El Al is zich al voor aan het bereiden op de toename in reizigers. Binnenkort ontvangt het luchtvaartbedrijf de eerste van zestien bestelde Boeing 787 Dreamliners.