Ik schreef er al eens eerder over: hoe kunnen we klanten bewegen om andere gebieden te kiezen voor hun vakantie om ‘toestanden’ zoals in Maya Bay, Boracay en zelfs Amsterdam te voorkomen. Zijn er nog relatief onontdekte plekken op deze aardbol? Waar je niet uren in de rij hoeft te staan om een kerk te bezoeken, met honderden anderen een fontein bekijkt en je jezelf in allerlei bochten moet wringen om toch maar een selfie te maken zonder al die andere toeristen (ik maakte het zelf laatst mee in Rome, prachtige stad maar wow… druk!)? Zijn er nog plaatsen waar het rustig is en die interessant genoeg zijn om onze klanten naartoe te sturen? Waar ze met open armen worden ontvangen? Ik heb zo’n plek ontdekt!

Eind mei mocht ik samen met acht reisagenten een korte rondreis maken door de grootste provincie van Portugal: Alentejo. Wat een rust! Ik kende Portugal eerlijk gezegd alleen van bezoeken aan Lissabon en de badplaatsen in de Algarve en had niet direct een beeld van het binnenland. Hoewel de Alentejo zo’n 100 kilometer kustlijn heeft met geweldige stranden en rotsformaties ligt de nadruk op het veelzijdige binnenland. Verwacht een heuvelachtig landschap, vlaktes met graanvelden, wijn- en olijfgaarden, bossen vol kurkeiken en witte dorpjes op spectaculaire plekken. Het dorp Monsaraz bijvoorbeeld bevindt zich boven op een berg en zie je al van veraf liggen. Vanaf de kasteelmuur heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en in de verte schittert het enorme stuwmeer van Alqueva. Het stuwmeer is overigens de grootste in zijn soort in Europa en het zorgt er voor dat deze regio zelfs tijdens de hete zomer voorzien blijft van water in rivieren en stroompjes.

Die rivieren hebben we tijdens onze studiereis zelf ook nog even gecheckt. Gehuld in een wetsuit en met een helm op klauterden we over rotsen, staken we een waterval over, hingen we aan touwen en sprongen we (ik niet..) van vier meter hoogte in het heerlijk koele water tijdens een soft-canyoning excursie in de buurt van Pavia.

Zo zie je, er is echt voor iedereen iets leuks te doen in de Alentejo. Je kunt de, overigens zeer goede, wijnhuizen bezoeken, een mooie wandeling maken, één van de vele bijzondere forten bezoeken aan de grens met Spanje, alles leren over de kurkproductie in de streek en sterrenkijken! Het gebied rond Alqueva is namelijk uitgeroepen tot Dark Sky Reserve wat betekent dat er weinig omgevingslicht is en je daardoor zeer goed sterren en planeten kunt zien tijdens heldere nachten.

En die rust? Die vind je overal. Geen files, goede wegen, voldoende parkeergelegenheid bij de dorpjes en geweldige accommodaties. Van landelijk gelegen hotels, appartementen met uitzicht op een wijngaard tot de mooie Pousada van studentenstad Évora, je vindt het uiteraard op de website van EurAm. Geen idee welke route je moet kiezen in deze regio? In onze Populaire Journeys vind je een voorbeeldroute vanuit Lissabon en binnenkort voegen we er een route aan toe vanuit Faro!

Danielle Goedkoop
Business Development Manager EurAm